Arbuz, zwany też z turecka kawonem, zawiera w sobie tak dużą ilość wody, że może z powodzeniem zgasić największe nawet pragnienie w upalny dzień. Jest znakomitą przekąską, gdy chcemy zrzucić kilka kilo i oczyścić swój organizm z toskyn. 100 gram arbuza to 15 kalorii.
ARBUZIE, POKAŻ BUZIĘ!
Arbuz pochodzi ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie nadal rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e., ale do Europy trafił dopiero w XII w. i to dzięki... Krzyżakom. Teraz uprawia się go na południu Federacji Rosyjskiej, na Węgrzech i na Półwyspie Bałkańskim.
W Polsce hoduje się go rzadziej, głównie w cieplarniach. Ale jest w naszym kraju niezwykle popularny. W czasach, gdy gospodarka kulała i brakowało dosłownie wszystkiego, był synonimem luksusu. Każdy, kto przybywał z wczasów w słonecznej Bułgarii rozpływał się w zachwytach nad ilością dostępnych arbuzów, a co za tym idzie - za ich niską ceną. Dziś arbuz rządzi każdym warzywniakiem, a na dobrą sprawę można rozkoszować się nim nawet w środku mroźnej, polskiej zimy. Cudowne czasy!
A dla tych, którzy lubią poeksperymentować z arbuzem mamy przepis na sałatkę z tym pysznym owocem i miętą oraz serem feta:
CO BĘDZIE POTRZEBNE?
• kawałek arbuza bez pestek, pokrojonego na 20 kosteczek
• ser feta, 6 kosteczek
• 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
• 4 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki płynnego miodu
• świeżo zmielony czarny pieprz
JAK TO ZROBIĆ?
Arbuza włożyć do miseczki, dodać ser feta, posypać miętą i polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem (opcjonalnie).
(Przepis pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com)
_________________________
NIE PRZEGAP:
>>> Co ona robi, że jest taka piękna?
>>> Wegetarianie też mogą być sexy
>>> Smażone móżdżki i inne kulinarne paskudztwa