CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* 1 kg sera mascarpone

* 8-10 żółtek

* 200 g cukru pudru

Reklama

* 150 ml amaretto

Reklama

* 400 g biszkoptów

* 800 ml mocnej ostudzonej kawy

JAK TO ZROBIĆ?

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.

Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.

_____________________

Reklama

NIE PRZEGAP:

>>> Daj się ponieść elektrycznej mirabeli
>>> Od krewetek do diabła morskiego
>>> Masz ochotę na kawę z... tequilą?