CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?
* 1 kg sera mascarpone
* 8-10 żółtek
* 200 g cukru pudru
* 150 ml amaretto
* 400 g biszkoptów
* 800 ml mocnej ostudzonej kawy
JAK TO ZROBIĆ?
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
_____________________
NIE PRZEGAP:
>>> Daj się ponieść elektrycznej mirabeli
>>> Od krewetek do diabła morskiego
>>> Masz ochotę na kawę z... tequilą?