Warzywa. Cenny składnik w naszej kuchni

Warzywa odgrywają kluczową rolę w naszej kuchni zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Są niezastąpionym składnikiem wielu potraw, ponieważ nadają im smak i aromat. Warzywa wzbogacają również ich wartość odżywczą. Są bogatym źródłem wielu cennych minerałów, witamin czy błonnika i tym samym elementem zrównoważonej i zdrowej diety. Warzywa zwiększają także walory estetyczne potraw, które dzięki nim wyglądają bardziej apetycznie i kolorowo.

Jeżeli mamy własny ogródek, nawet niewielki, możemy znaleźć w nim miejsce na uprawę warzyw. Jakie warzywa sadzimy i wysiewamy w kwietniu? Podajemy terminarz na kwiecień.

Reklama
Reklama

Kalendarz wysiewu warzyw na rozsady na kwiecień

Kwiecień to miesiąc, w którym możemy wysiać bardzo dużo warzyw. Dla zdecydowanej większości roślin jest to okres, w którym zaleca się ich wysiew lub sadzanie. Część z tych roślin bezpośrednio trafia do gruntu, inne zaś na rozsady. Te ostatnie początkowo uprawiane są w specjalnych warunkach, zazwyczaj w szklarniach. A dopiero potem zostają przeniesione na stałe miejsce na zewnątrz lub też wysadzone do gruntu.

Jeżeli chodzi o warzywa i zioła na rozsady to:

  • W pierwszej połowie kwietnia możemy wysiewać warzywa psiankowate, takie jak papryka czy oberżyna. To czas, w którym możemy wysiać pomidory.
  • Druga połowa kwietnia to czas na wysiewanie na rozsady warzywdyniowatych, takich jak dynie, kabaczki, ogórki sałatkowe i gruntowe, cukinie, patisony jak również melony i arbuzy. Po około 4 tygodniach będą one gotowe do wysadzenia.
  • Przez cały kwiecień możemy wysiewać na rozsady warzywa kapustne, takie jak na przykład kalafior, kapusta, brokuł, jarmuż czy brukselka.
  • Kwiecień to także dobry okres na wysiew ziół zaliczanych do roślin ciepłolubnych, takich jak bazylia, majeranek czy cząber. Są to rośliny, które wsadzimy bezpośrednio do gruntu w drugiej połowie maja, zaś w kwietniu możemy przygotować rozsady.

Jakie warzywa wysiewamy do gruntu w kwietniu?

Jeżeli chodzi o warzywa wysiewanebezpośredniodogruntu to:

  • Na przełomie marca i kwietnia sadzimy czosnek jary z ząbków specjalnie przeznaczonych do sadzenia.
  • Do połowy kwietnia możemy wysiewać: bób, groch, szpinak i cebulę.
  • W kwietniu wysiewamy także warzywakorzeniowe takie jak marchew, pietruszkę czy pasternak. Pod koniec kwietnia możemy zacząć również siać buraki ćwikłowe i liściowe.
  • Jeżeli chodzi o warzywaliściowe to bezpośrednio do gruntu siejemy sałatę, szczaw czy rzodkiewkę.
  • W sytuacji, jeżeli nie mieliśmy możliwości uprawy z rozsad lub też wolimy wysiewanie bezpośrednio do gruntu, to w kwietniu jak najbardziej możemy wysiać takie warzywakapustne jak: por, kalafior, kalarepa czy kapusta na jesienny zbiór.
  • W kwietniu możemy posadzić również ziemniaki.
  • Ponadto pod koniec kwietnia możemy wysadzić do gruntu rozsadę części warzyw, które przygotowaliśmy od lutego. Zalicza się tutaj takie warzywa, jak np.: sałata, kapusta wczesna czy kalafior.
  • Pod koniec miesiąca możemy wysadzić również sadzonki niektórych ziół, które możemy zakupić w sklepie ogrodniczym. Zalicza się do nich lubczyk, rozmaryn, szałwię czy tymianek.

W kwietniu możemy wysiać także nasiona ziół do gruntu takie, jak: pietruszka naciowa, szczypiorek, kolendra czy koper.