Ile stopni powinno być w lodówce? Optymalna temperatura

Utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce jest ważne nie tylko z uwagi przechowywanie żywności, ale także ze względów ekonomicznych. Nowoczesne sprzęty nie pobierają tyle prądu, co urządzenia, dostępne jeszcze dwie dekady temu. Jednak nadal lodówka jest jednym z największych źródeł zużycia prądu w gospodarstwie domowym. Optymalna temperatura w lodówce nie tylko pozwoli na bezpieczne przechowywanie żywności, lecz również uchroni nas przed przepłacaniem za prąd. Ile stopni ustawić w lodówce?

Właściwa temperatura w lodówce nie powinna spaść poniżej 0 stopni Celsjusza. Żywność, która jest przechowywana w lodówce, ma być jedynie chłodzona, lecz nie mrożona. Niewskazane jest również, by temperatura w lodówce przekraczała 5 stopni Celsjusza. Wówczas w niektórych typach żywności mogą zacząć rozwijać się bakterie i grzyby.

Reklama

Optymalna temperatura w lodówce wynosi między 2 a 4 stopni Celsjusza. Niektóre źródła wskazują, że najlepsza temperatura w lodówce to 4 stopnie Celsjusza - to balans między stworzeniem odpowiednich warunków żywności, a dbałością o domowy budżet i środowisko. W takiej temperaturze produkty spożywcze zachowują świeżość, a jednocześnie chroni przed nadmiernymi opłatami na energię elektryczną, ponieważ im niższa temperatura, tym wyższe zużycie energii.

Reklama

Ile stopni powinno być w zamrażarce? Najlepsza temperatura

Zamrażarka służy do długofalowego przechowywania żywności. Pozwala na przetrzymywanie w domu mięsa, ryb, warzyw lub gotowych potraw przy zachowaniu ich wartości odżywczych i walorów smakowych. Przyjmuje się, że optymalna temperatura w zamrażarce wynosi - 18 stopni Celsjusza. Taka temperatura pozwala na utrzymanie świeżości potraw przez dłuższy czas. W niektórych sprzętach można obniżyć ją jeszcze bardziej, lecz nie ma to większego sensu. Nie poprawi to warunków przechowywania żywności, nie przedłuży ich trwałości, a znacząco wpłynie na zużycie prądu, a co za tym idzie - wysokość rachunków.