Domowa mikstura z zasuszonych skórekbananów pomoże ci zadbać o storczyki. Dzięki niej nawet najstarsze okazy w twoim domu wreszcie zakwitną. Ten domowy nawóz kosztuje grosze, a dodatkowo jest niezwykle łatwy do zrobienia.

Reklama

Herbata bananowa dla storczyków – jak ją przygotować?

Jeżeli twoje storczyki nie chcą wypuszczać nowych pędów z kwiatami, spróbuj je odżywić domowym specyfikiem. Będziesz potrzebować wyłącznie kilku bananów. Po ich zjedzeniu nie wyrzucaj skórek do kosza. Połóż je na kaloryferze i poczekaj, aż dobrze się wysuszą. Możesz także wykorzystać do tego rozgrzany piekarnik. Gdy skórki będą suche, postępuj według poniższych kroków.

Reklama
  • Wysuszone skórki podziel na mniejsze części. Możesz użyć noża lub rozdrobnić je ręcznie.
  • Przełóż skórki do zamykanego słoika.
  • Następnie porcję skórek zalej gorącą wodą i upewnij się, że są w niej całkowicie zanurzone.
  • Zamknij naczynie i pozostaw skórkibananów w wodzie na około 3-4 dni. W tym czasie składniki odżywcze zaczną się uwalniać do płynu. Słoik postaw w miejscu, gdzie nie dochodzi światło.
  • Po upływie kilku dni odcedź wodę z naczynia, w którym macerowały się skórkibananowe. To właśnie ona będzie bazą mikstury do podlewania storczyków.

Jak stosować naturalną odżywkę z bananów?

Napar ze skórek jest bogaty w składniki mineralne, które odżywią roślinę i wzmocnią ją – np. po zimie. Zawiera on bowiem potas, magnez, witaminy A, C i E. Przygotowaną odżywkębananową stosuj regularnie – np. co 1-2 tygodnie. Wcześniej jednak upewnij się, że kora wokół korzeni nie jest zbyt wilgotna. Storczyki nie lubią nadmiernej wilgoci.

Napar ze skórek banana jest bogaty w składniki mineralne, które odżywią roślinę i wzmocnią ją. Zawiera on bowiem potas, magnez, witaminy A, C i E. / Shutterstock

Przed użyciem miksturę rozcieńcz z wodą w proporcji 1:1. Bananowąherbatę możesz także przelać do butelki z atomizerem i od czasu do czasu spryskiwać liście rośliny i czyścić je wacikiem. Nawóz z powodzeniem wykorzystasz także do zasilenia pozostałych roślin w domu.