Inne

Oczywiście tkwi on w diecie. Sophia Loren już wiele lat temu zapewniała, że może jeść makaron bez szkody dla swej pięknej sylwetki. Teraz sama się przekonasz, że miała rację. Jeżeli będziesz, tak jak włoska gwiazda, jeść makaron z warzywami i lekkimi sosami, szybko poczujesz, że ubrania stają się za luźne.

Reklama
Inne / tadijaShutterstock.com

OTO DIETA NA 5 DNI... W GWIAZDORSKIM STYLU

czytaj dalej

Reklama



Twój dzienny limit wynosi ok. 1200 kcal: śniadanie to ok. 200 kcal, obiad i kolacja w sumie nie więcej niż 800 kcal, owocowa przekąska - 100 kcal. Pij 1,5-2 l niegazowanej wody mineralnej (wzmacnia efekt diety). Zrezygnuj z kawy i czarnej herbaty.

1. DZIEŃ

Śniadanie:

Kanapka z serkiem i rzodkiewkami

10 dag twarożku zmiksuj z łyżką gazowanej wody mineralnej. Dodaj 5 startych na tarce rzodkiewek, przypraw pieprzem i estragonem. Zjedz z kromką pełnoziarnistego chleba.
Porcja: 180 kcal


Obiad:

Spaghetti z wędzonym łososiem

2/3 szklanki ugotowanego spaghetti (ok. 20 dag) wyłóż na talerz, obłóż 3 dag wędzonego łososia, dodaj łyżkę naturalnego jogurtu, przypraw czarnym pieprzem, posyp świeżym koperkiem.
Porcja: 330 kcal


Kolacja:

Reklama

Omlet makaronowo-warzywny Pokrój w kostkę małą cukinię, dymkę i 3 pieczarki. Podsmaż je na łyżce oleju. Dodaj 1/4 szklanki ugotowanego drobnego makaronu. 2 jajka roztrzep z łyżką wody mineralnej i dodaj do warzyw. Smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną, przypraw solą i pieprzem. Zjedz z pomidorowym dipem i świeżą bazylią.
Porcja: 390 kcal

Inne

czytaj dalej



2. DZIEŃ

Śniadanie:

Grzanka z indykiem i kiwi

Opiecz w tosterze kromkę chleba tostowego. Posmaruj cienko musztardą, obłóż 5 dag pieczonej indyczej piersi i plasterkami kiwi.
Porcja: 190 kcal

Obiad:

Zupa pomidorowa z makaronem

Na łyżce oleju podsmaż pokrojone warzywa: kawałek pora, marchewkę, 1/2 papryki i 2 dag drobno pokruszonego spaghetti. Dodaj po 200 ml pomidorów z puszki i bulionu warzywnego. Gotuj 10 min. Zjedz z 2 klopsikami z 5 dag mielonej wołowiny.
Porcja: 350 kcal

Kolacja:


Papryka faszerowana

1/2 szklanki ugotowanego makaronu nitki wymieszaj z 10 dag duszonego szpinaku. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozkrój paprykę, usuń ze środka gniazda nasienne i napełnij makaronowym farszem. Posyp łyżeczką tartego parmezanu. Piecz w temp. 180 st. C ok. 30 min.
Porcja: 360 kcal

Inne

czytaj dalej



3. DZIEŃ

Śniadanie:

Sałatka owocowa z jogurtem i tostem

Obierz i pokrój kiwi, po 1/2 pomarańczy i jabłka. Łyżeczkę ziaren słonecznika podpraż na suchej patelni, aby były chrupkie, i posyp nimi owoce. Zjedz z opieczoną kromką chleba tostowego.
Porcja: 225 kcal

Obiad:


Zapiekanka makaronowa

4 suszone pomidory z zalewy pokrój w drobniutkie paski, 2 dymki w cząstki. Wymieszaj warzywa z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz z 2/3 szklanki ugotowanego makaronu rurki. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Roztrzep widelcem jajko i dokładnie wymieszaj z 10 dag twarożku. Wyłóż sos na makaron. Zapiekaj ok. 15 min w temp. 200 st. C.
Porcja: 370 kcal

Kolacja:

Sałatka z szynką

Szklankę ugotowanego makaronu wstążki ostudź. Dodaj odrobinę oliwy przyprawionej szczyptą mielonej ostrej papryki i ząbkiem czosnku. 5 dag szynki drobiowej pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj makaron z szynką, posyp świeżą bazylią. Uwaga: jeśli użyjesz kolorowego makaronu, sałatka będzie bardziej efektowna.
Porcja: 360 kcal

czytaj dalej



4. DZIEŃ

Śniadanie:

Jajko na miękko

Ugotuj jajko na miękko i zjedz je z kromką pełnoziarnistego chleba oraz sałatką z pomidora i szczypiorku.
Porcja: 190 kcal

Obiad:

Szpinakowe wstążki z sosem pomidorowym

200 ml pomidorów z puszki (bez skórki) gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj kilka listków bazylii. Przypraw sos solą i pieprzem. 2/3 szklanki ugotowanego makaronu wstążki wyłóż na talerz. Polej makaron sosem, po wierzchu posyp łyżką startego sera i listkami bazylii.
Porcja: 360 kcal

Kolacja:

Makaronowa sałatka po grecku

Ostudź 1/2 szklanki ugotowanego makaronu rurki. Pokrój w kostkę 1/2 świeżego ogórka, pomidora, a w krążki kilka czarnych oliwek i dymkę. Zrób sos z łyżeczki oliwy, łyżki soku cytrynowego, 1/2 łyżeczki musztardy, odrobiny soli i pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem, po wierzchu posyp sałatkę pokrojonym w kostkę serem feta.
Porcja: 355 kcal

czytaj dalej



5. DZIEŃ

Śniadanie:

Kanapki z twarożkiem i szynką

2 kromki pełnoziarnistego chrupkiego pieczywa posmaruj 5 dag twarożku. Na twarożku ułóż po plasterku chudej wędzonej szynki. Posyp kanapki kiełkami sojowymi i koperkiem.
Porcja: 210 kcal

Obiad:

Zupa pieczarkowa z makaronem

Na łyżeczce oleju podsmaż pokrojone w talarki warzywa: marchewkę, cebulę, łodygę selera naciowego i 4 spore pieczarki. Zalej warzywa ok. 400 ml bulionu warzywnego i gotuj ok. 20 min. Tuż przed jedzeniem dodaj 1/2 szklanki ugotowanego drobnego makaronu. Przypraw zupę solą, białym pieprzem i suszoną bazylią. Już na talerzu możesz dodać odrobinę parmezanu.
Porcja: 350 kcal

Kolacja:

Sałatka z brokułami i jajkiem

Ostudź 2/3 szklanki ugotowanego makaronu świderki. 10 dag brokułów (mogą być mrożone) ugotuj w lekko osolonej wodzie, tak aby nie były zbyt miękkie, i podziel na różyczki. Jajko ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę 2 małe korniszony. Zmiksuj sos ze 100 ml naturalnego jogurtu, łyżeczki musztardy, małego pomidora, ząbka czosnku, soli i pieprzu. Wymieszaj makaron z brokułami oraz sosem.
Porcja: 370 kcal

czytaj dalej >>> Jaki makaron warto jeść?



JAKI MAKARON BĘDZIE NAJLEPSZY?

Dieta szybciej da efekt, jeżeli do naszych przepisów będziesz używała głównie makaronów pełnoziarnistych. Zawierają one 2 razy więcej przyspieszającego trawienie błonnika niż makarony z białej mąki. Dzięki błonnikowi są też bardziej sycące (zjesz mniej!), jest w nich więcej wzmacniających nerwy magnezu i witamin z grupy B. Makaron z białej mąki też będzie mniej tuczący, jeżeli ugotujesz go al dente, czyli na półtwardo.