• Wielkanocne jajka na cztery sposoby
    3
    60
    Jajka to podstawa wielkanocnego jadłospisu. Muszą się znaleźć w koszyczku ze święconką, ale również na świątecznym stole. By się prędko nie znudziły, proponujemy cztery niebanalne przepisy na wielkanocne jajka.
  • Jajka
    5
    4
    Przez ostatnie kilkadziesiąt lat jajka miały poważne problemy wizerunkowe. Zarzucano im, że w istotnym stopniu podnoszą poziom cholesterolu we krwi, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy, a jakby tego było mało, mogą wywołać silną alergię u małych dzieci. Zbliża się Wielkanoc, pora więc rozwiać wątpliwości. Fakty i mity na temat jajek komentuje Małgorzata Chylewska, ekspert ds. żywienia w firmie cateringu dietetycznego LightBox.
  • Majonez
    1
    2
    Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, bez którego wielkanocne śniadanie nie może się udać. Choć bez problemu można znaleźć go w każdym sklepie, ten najsmaczniejszy można zrobić samemu, idąc tropem naszych babć, które własnoręcznie ubijały ten pyszny sos. Jak się za to zabrać? Oto przepis!
  • Żurek
    1
    18
    Tradycyjny wielkanocny żurek, a może ostra chrzanowa? Lub jeszcze inaczej - zieloniutki krem z groszku? Wielkanoc daje spore pole manewru jeśli chodzi o wybór zup. Oto cztery przepisy - bardziej i mnij tradycyjne. Każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Mazurek
    Mazurek nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Każdy piecze je na swój sposób – na cieście kruchym, biszkoptowym lub marcepanowym, przekładając dżemem czy marmoladą. Pochodzenie tego ciasta nie zostało jednak jeszcze dostatecznie wyjaśnione, a w źródłach na próżno szukać jednej definicji. Proponujemy Wam przepis, który zadowoli zarówno miłośników kawy, jak i czekolady. 
  • Chrzan
    21
    18
    Jeśli tylko masz dostęp do świeżych bulw chrzanu, możesz w szybki i łatwy sposób sam przygotować ten typowo świąteczny dodatek do dań. Oto nasz przepis na chrzan - sprawdzony i przetestowany.
  • Wielkanocny obiad
    3
    Cały świat przygotowuje się do Wielkanocy. Jedni pałaszują czekoladowe zające, inni przyrządzają i ozdabiają jaja na 100 sposobów. Opis wielkanocnych zwyczajów kulinarnych, które panują w różnych zakątkach Europy, przygotowała platforma PizzaPortal.pl, największy serwis do zamawiania jedzenia online.
  • Bombki wielkanocne
    2
    Choć na Wielkanoc wydajemy znacznie mniej niż na Boże Narodzenie, to i tak jest to znaczniej więcej niż na zwykłe weekendowe zakupy. Co zrobić, by zorganizować rodzinne święta, nie nadwyrężając nadmiernie domowego budżetu? Przedstawiamy pięć sprawdzonych sposobów na ograniczenie świątecznych wydatków.
  • Produkty wielkanocne
    1
    Wielkanoc to nie tylko czas religijnej refleksji i spotkań z rodziną, ale też odpoczynku. Po intensywnych dniach przygotowań przedświątecznych, teraz powinniśmy odłożyć codzienne obowiązki i zwolnić. Zdaniem psychologa Martyny Pawlak należy zachować zdrowy egoizm: Warto zachować dystans, nie zapomnieć o sobie i o swoich potrzebach. 
  • Dekoracje wielkanocne
    1
    Gdzie szukać inspiracji do świątecznego przystrojenia domu? Najlepiej u profesjonalistów, a takich można znaleźć np. w Bombkarni - miejscu, w którym projektowane i sprzedawane są polskie, ręcznie zdobione dekoracje świąteczne. W tegorocznej, wielkanocnej kolekcji Bombkarni każdy odnajdzie coś pasującego do swojego wnętrza - ozdoby zaprojektowane zostały zarówno dla miłośników tradycyjnych wzorów, fanów trendów, jak i zwolenników nowoczesnego designu.
  • Sałatka brokułowa z kiełkami i zielonym groszkiem
    Tradycyjna sałatka warzywna to nie koniec listy sałatek, które świetnie sprawdzą się podczas Wielkanocy. W to wyjątkowe święto, kojarzone z odradzaniem się i rozkwitem, idealnie wpasuje się inna potrawa. Połączenie nasion, kiełków, świeżych i zielonych warzyw oraz innych dodatków będzie potrawą o iście wiosennym i wielkanocnym charakterze. A na dodatek – to samo zdrowie.
  • Zajęczy pasztet w grzybowym mundurku
    3
    Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ekstrawagancką potrawą? Skuś się na zajęczy pasztet z grzybami. Nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze pięknie będzie się prezentował na wielkanocnym stole. A że jest bardzo prosty w przygotowaniu, może go zrobić nawet mało wykwalifikowana pani domu.