Sprawdzony przepis na chrzan
Składniki:
- bulwy chrzanu - najlepiej jednoroczne (ich liczba zależy od tego, ile chrzanu chcemy otrzymać; średnio z około 1 kg bulw można przygotować 3 - 4 małe słoiczki chrzanu),
- ocet winny lub kwasek cytrynowy,
- sól, cukier.
Przygotowanie
Oczyszczony i obrany chrzan należy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Niektórzy polecają, aby użyć do tego celu malaksera, ale doświadczone gospodynie domowe twierdzą, że tylko starcie bulw na drobnej tarce gwarantuje właściwą konsystencję masy.
Po starciu chrzan należy umieścić w sitku i sparzyć go wrzątkiem. Gorąca woda nie powinna długo pozostawać w naczyniu, w którym jest chrzan, dlatego najlepiej wykonywać tę czynność, używając właśnie sitka. Wrzątek ma po prostu przelecieć przez chrzanową masę.
Tak przygotowany chrzan należy doprawić do smaku mieszanką octu winnego (lub kwasku cytrynowego) z solą i cukrem. Całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do słoiczków.
Gotowy chrzan można przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni.
>>> CZYTAJ RÓWNIEŻ: Odświętne sposoby na białą kiełbasę - przepisy!