Wielkanocny quiche z jajkami - PRZEPIS autorstwa blogerki kulinarnej Sandry (oomnomnomnom.blogspot.com)

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody

Składniki na wypełnienie:

Reklama
  • 4 ugotowane na twardo jajka Farmio
  • ok. 200 g szynki pokrojonej w kostkę
  • ok. 200 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • 200 g śmietany 12 lub 18 %
  • 1 jajko Farmio
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Reklama

Przygotowanie

Wszystkie składniki na spód umieścić w misce: mąkę (przesianą), jajko, masło, cukier, sól i wodę. Zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i chłodzić w lodówce prze 30 min.

Formę o średnicy 23-25 cm. posmarować delikatnie masłem i posypać mąką. Tak przygotowaną blaszkę wylepić cienko schłodzonym ciastem (brzeg na min 3 cm.) Nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem/fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 10 min.

W tym czasie przygotować wypełnienie. W misce wymieszać śmietanę, surowe jajko i starty żółty ser. Następnie dodać szczypiorek i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Nadzienie przełożyć na podpieczony wcześniej spód. Na wierzchu ułożyć ugotowane jajka pokrojone w plasterki lub przekrojone na połówki.

Zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15-20 min. aż masa się zetnie, a ser zrumieni. Podać z sosem majonezowo-czosnkowym.