Świąteczny sernik limonkowy w polewie z białej czekolady - PRZEPIS autorstwa blogerki kulinarnej Anny (Anna z cafeamaretto.blogspot.com)

Składniki na tortownicę o śr. 22cm:

Ciasto na spód:

  • 200g mąki
  • 130g masła
  • 80g cukru
  • 50g zmielonych migdałów

Masa serowa:

  • 250g serka śmietankowego
  • 250g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 jajka Farmio
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki soku z limonki (3 sztuki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Dekoracja:

  • skórka z 2 limonek
  • czekoladowe jajeczka

Przygotowanie

Wyszorować szczoteczką limonki i sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć z nich sok, a skórki pokroić w paseczki. Obgotować dwa razy, a następnie ugotować w syropie z 1 szklanki wody i pół szklanki cukru. Wystudzić w syropie. Zimne odsączyć i rozłożyć na ręczniku kuchennym aby obeschły.

Ciasto na spód

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i wyłożyć paskami folii aluminiowej. Roztopić w małym rondelku masło.Wsypać do miski mąkę, zmielone migdały i cukier. Wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową. Roztopione masło wlać i ponownie wymieszać tym razem łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy. Rozłożyć równomiernie i lekko docisnąć do dna.

Masa serowa

Utrzeć serek mascarpone z serkiem śmietankowym, kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku mieszając każdorazowo przed dodaniem następnego. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180°C . Na dwóch arkuszach folii aluminiowej postawić tortownicę i docisnąć folię do boków tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut. Wyjąć formę z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 160°C. Na podpieczony spód wylać masę serową i wyrównać powierzchnię. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Wlać gorącą wodę tak aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Piec w kąpieli wodnej przez 60 minut. Upieczony sernik pozostawić jeszcze w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika. Ostrym nożykiem delikatnie oddzielić od ścianki tortownicy (tylko samą górną krawędź) aby równomiernie opadł. Zdjąć ostrożnie folię aluminiową i wystudziłam w formie. Zimny wstawić do lodówki na całą noc.

Polewa

Na dwie godziny przed dekoracją wyjąć sernik z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz tortownicy i odkleić paski folii aluminiowej. Przełożyć sernik na kratę kuchenną. Roztopić białą czekoladę w kąpieli wodnej i upłynnić 1 łyżeczką oleju rzepakowego. Pokryć nią wierzch i boki sernika. Zostawić by czekolada zastygła.

Dekoracja

Gotowy sernik udekorować usmażoną skórką z limonki i czekoladowymi jajeczkami.

Smacznego!