Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami - PRZEPIS (autorką jest blogerka kulinarna Paulina - podniebienne pieszczoty.blox.pl)
Składniki:
- 10 jajek na twardo Farmio
- 2 surowe jajka Farmio
- 200 g żółtego sera
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki soli
- 10 pieczarek]
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- arkusz papieru do pieczenia
- łyżeczka oleju
Przygotowanie
Dziesięć jajek ugotować na twardo, następnie obrać, dokładnie umyć i razem z pieczarkami oraz serem zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do masy dodać kaszę mannę, trzy surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez.
Pestki słonecznika uprażyć na patelni aż lekko zbrązowieją, dodać, doprawić solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Naczynko żaroodporne o wymiarach: 24x15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem nasączonym łyżeczką oleju i przełożyć masę, ładnie wyrównać.
Piec czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podać z majonezem lub chrzanem.