Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami - PRZEPIS (autorką jest blogerka kulinarna Paulina - podniebienne pieszczoty.blox.pl)

Składniki:

  • 10 jajek na twardo Farmio
  • 2 surowe jajka Farmio
  • 200 g żółtego sera
  • 1/3 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 10 pieczarek]
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • arkusz papieru do pieczenia
  • łyżeczka oleju

Przygotowanie

Reklama

Dziesięć jajek ugotować na twardo, następnie obrać, dokładnie umyć i razem z pieczarkami oraz serem zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Do masy dodać kaszę mannę, trzy surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez.

Pestki słonecznika uprażyć na patelni aż lekko zbrązowieją, dodać, doprawić solą oraz pieprzem i bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Naczynko żaroodporne o wymiarach: 24x15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem nasączonym łyżeczką oleju i przełożyć masę, ładnie wyrównać.

Piec czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podać z majonezem lub chrzanem.