Kiedy krew jest zbyt gęsta

Sb | 2007-11-23 19:31 | Aktualizacja: 17:58

/ Default)

Zbyt dużo płytek krwi może spowodować powstawanie skrzepów, a te mogą prowadzić do poważnych problemów - niedotlenienia organów albo nawet udaru mózgu. Jak temu zapobiec?




Badaj krew, a jeśli wyniki są niezgodne z normą, zmień dietę. Gęstość krwi zależy od ilości płytek krwi (trombocytów). Jeśli wyniki wskazują na to, że ich poziom ledwie mieści się w normie lub ją przekracza, należy wprowadzić do jadłospisu kilka zmian.

Przede wszystkim trzeba dużo pić (co najmniej 1,5 litra płynów dziennie). Może to być woda, kompot, owocowa herbata. Picie kawy, mocnej herbaty oraz alkoholu ma działanie odwrotne. Te używki wręcz odwadniają, co jeszcze bardziej zagęszcza krew.

Bardzo zdrowo jest codziennie jeść czosnek albo cebulę, najlepiej na surowo, np. w sałatkach. Zmniejszają lepkość krwi, zapobiegając zlepianiu się płytek krwi i powstawaniu zakrzepów.

Możesz stosować preparaty, zmniejszające krzepliwość krwi (dostępne bez recepty), np. Polocard, Acard albo zażywać aspirynę, która zapobiega zlepianiu się płytek krwi.






zdjęcie autora

Autorem tekstu jest

Sb

Źródło: dziennik.pl

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV