Orzechowe muffiny
Przepis na 12 sztuk
Przygotowanie: 60 minut
Składniki:
• 25 dag mąki
• 10 dag posiekanych orzechów włoskich
• 10 dag cukru
• torebka cukru waniliowego
• szklanka jogurtu naturalnego
• 2 jajka
Dodatki: 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka skórki otartej z cytryny, sól, wiśnie koktajlowe
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Ubić na puszystą masę. Wlać jogurt oraz olej i energicznie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce mąkę i ucierać na jednolitą masę. Na koniec wsypać orzechy.
Nałożyć ciasto łyżką w zagłębienia wyłożonej papierowymi foremkami formy na muffiny do 2/3 wysokości. Piec około 30 minut (180 st.), aż muffiny się zarumienią. Wyjąć z piekarnika, na chwilę odstawić i wyłożyć z formy.
Porcja: ok. 250 kcal
Popularne w USA i Wielkiej Brytanii okrągłe ciasteczka w kształcie babeczki są wyśmienitym dodatkiem do porannej kawy. Można też podać je po angielsku, czyli jako deser na gorąco z odrobiną masła. Najlepiej smakują prosto z pieca... Spróbujesz?
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama