Porcja: ok. 350 kcal
Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 60 minut
Składniki:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- 60 dag filetów z pangi,
- 50 dag szpinaku,
- pęczek dymki,
- 5-6 suszonych pomidorów w oleju,
- cytryna
Dodatki:
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka pesto,
- pieprz cytrynowy,
- sól
Sposób przygotowania:
Filety rybne opłukać, skropić sokiem cytrynowym i posypać skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Chłodzić 20 minut. Szpinak przebrać, umyć, blanszować 30 sekund we wrzątku, aż liście opadną. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i osuszyć na ściereczce. Posypać posiekanymi ząbkami czosnku. Ciasto francuskie rozmrozić, przekroić na dwa prostokąty. Jeden ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Posmarować pesto, obłożyć połową liści szpinaku i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Na wierzchu rozłożyć filety rybne, przekładając je pokrojoną na talarki dymką, a następnie przykryć resztą szpinaku. Na wierzchu ułożyć drugi płat ciasta francuskiego i zacisnąć brzegi. Piec na rumiano mniej więcej 30 min.