Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: 25 minut
Składniki:
- duży brokuł,
- cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 5 dag posiekanych orzechów włoskich
- 100 ml śmietany
- 4 kromki czerstwego chleba Dodatki:
- 2 łyżki oliwy,
- sok z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- chili,
- gałka muszkat.,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Brokuły umyć, rozdrobnić. Na oliwie zrumienić cebulę posiekaną z czosnkiem. Dodać brokuły, zalać bulionem i gotować 8 minut. Zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, chili, gałką, solą i pieprzem. Zupę wymieszać ze śmietaną i podgrzać. Kromki chleba natrzeć przekrojonymi ząbkami czosnku, pokroić w kostkę, piec 5 min (200 st.). Orzechy uprażyć na suchej patelni. Zupę wlać do miseczek, posypać orzechami i grzankami. Porcja: ok. 350 kcal