Składniki:

  • 3 szklanki śmietany kremówki
  • 10 dag cukru
  • 4 pomarańcze
  • szklanka soku pomarańczowego
  • 20 dag podłużnych biszkoptów
  • kieliszek likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki posiekanej melisy lub mięty
  • torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2-3 gałązki mięty
  • 1-2 kumkwaty

Sposób przygotowania:

Pomarańcze umyć, zestrugać wiórki skórki, odłożyć do dekoracji. Obrać je, oczyścić z białej warstwy i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Dno i boki wyłożonej folią formy keksowej obłożyć plasterkami pomarańczy. Zagotować 100 ml soku pomarańczowego, wsypać żelatynę i mieszając, rozpuścić. Śmietanę schłodzić, dodać cukier, cukier waniliowy i ubić na sztywno. Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek bitej śmietany, wymieszać, połączyć z pozostałą śmietaną. Dodać skórkę cytrynową i melisę, wymieszać. Resztę soku pomarańczowego połączyć z likierem i nasączyć nim biszkopty. Na dnie formy z pomarańczami rozsmarować kilka łyżek kremu śmietanowego, ułożyć wzdłuż biszkopty i przykryć warstwą kremu. W ten sposób ułożyć kolejne warstwy kremu, przekładając je biszkoptami. Ostatnią warstwę powinny stanowić biszkopty. Formę przykryć folią, chłodzić 3-4 godziny. Wyłożyć na półmisek, usunąć folię. Udekorować skórką pomarańczową, miętą, cząstkami pomarańczy i kumkwatów.

Reklama