Marokańskie złoto

Olejek arganowy wytwarzany jest z owoców drzewa arganowego (argania spinosa), które występuje jedynie w Maroku. W żadnym innym miejscu na świecie dotychczas nie udało się wyhodować tej rośliny, która wyjątkowo mocno upodobała sobie suchy, marokański klimat. Wytwarzany jest metodami tradycyjnymi, przez marokańskie kobiety w długotrwałym procesie tłoczenia. Przez samych Marokańczyków zwany jest marokańskim złotem lub migdałem Berberów, do niedawna w ogóle nie był znany poza granicami Maroka. Dopiero na początku lat 90' profesor z Uniwersytetu Mohammeda V w Rabacie zainteresował się właściwościami oleju o których mówili przedstawiciele plemienia Amazighów. Kiedy zdrowotne i odżywcze właściwości substancji tłoczonej z owoców drzewa arganowego zostały potwierdzone, zaczęto troszczyć się o to niezwykły dar marokańskiej ziemi. Dziś istnieją spółdzielnie założone przez kobiety zajmujące się tłoczeniem oleju. Co ciekawe do dziś nie udało się wynaleźć mechanicznej metody pozyskiwania oleju, która dawałaby lepsze efekty niż efekt pracy rąk Marokanek. 

Cudowne właściwości

Berberowie zamieszkujący góry Atlas od wieków stosują olej arganowy wykorzystując jego właściwości terapeutyczne i kosmetyczne. Marokańskie kobiety nie rozstają się z nim podczas przyrządzania tradycyjnych potraw. Posiadający lekko gorzkawy, delikatnie orzechowy smak doskonale nadaje się do sałatek, marynowania i pieczenia. Dzięki właściwościom obniżania "złego" cholesterolu, wspomaga cyrkulację krwi w organizmie, zapobiega zatorom żył i chorobom serca. Ponadto wzmacnia system immunologiczny, wspomaga przemianę materii i zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe. Olej arganowy bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, której zawiera dwa razy więcej niż oliwa z oliwek.

Jednak najbardziej zbawienny wpływ olejek arganowy ma na skórę człowieka. Lekko się wchłania, głęboko odżywia, doskonale nawilża i ujędrnia skórę. Wygładza zmarszczki, leczy trądzik młodzieńczy, przyspiesza gojenie otarć naskórka. Dzięki zawartości beta-amyriny olejek ma właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę. Doskonały dla skóry wrażliwej i dojrzałej, łagodzi podrażnienia i objawy alergii. Olejek wzmacnia również włosy i paznokcie.