Chipsy, chrupki, paluszki. Smakowite kanapki i grzanki, a może nawet słodkie przysmaki. To one przychodzą nam na myśl, gdy słyszymy hasło „przekąski”.
Przekąski są postrzegane negatywne, gdyż konsumenci często wybierają te niezdrowe. Tymczasem mogą one nie tylko nie niweczyć naszej diety, ale wręcz ją wspomagać.

Dietetycy zalecają spożywanie co najmniej pięciu posiłków dziennie. Oczywistym jest, że codzienna konsumpcja pięciu lub więcej równoważników obfitego obiadu stanowiłaby dramat dla naszej sylwetki. Zamiast regularnych posiłków możemy postawić również na zdrowe przekąski. Dostarczą potrzebnych wartości odżywczych i antyoksydantów. Zapobiegną powstaniu uczuciu silnego głodu, który zmusza do konsumowania większych ilości pokarmu. Mniej kaloryczne od obfitego posiłku, będą nieocenionymi sojusznikami zgrabnej sylwetki.


Jakie są korzyści z jedzenia zdrowych przekąsek?
1. Dostarczają niektóre niezbędne składniki odżywcze, potrzebne w ciągu dnia
2. Dostarczają energię pomiędzy posiłkami
3. Pomagają zapobiegać przejadaniu w czasie posiłków (powodowanym głodem
odczuwanym pomiędzy posiłkami)

Co może być taką zdrową przekąską? Najlepiej – porcja świeżych owoców lub warzyw (np. grejpfrut, jabłko czy marchewka – tę ostatnią można pokroić np. w pałeczki). Inne przykłady zdrowych przekąsek to porcja chudego nabiału (np. jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu), gęsty sok owocowy lub warzywny czy koktajl.

Czego powinno się szukać w zdrowych przekąskach?
• Przekąska powinna oferować złożone węglowodany i białka, co zapewni utrzymanie odpowiedniego poziomu energii i zaspokoi głód pomiędzy posiłkami
• Przekąska nie powinna zawierać więcej niż 150 kcal

Za porady dziękujemy dietetyczce i psycholog klinicznej Agacie Lewandowskiej oraz producentowi produktów Herbalife