Nie da się ich wykluczyć z diety. Spożycie białek jest szczególnie ważne z uwagi na ich rolę w podtrzymywaniu i regeneracji komórek.

Reklama

Warto na te związki zwrócić uwagę również w odchudzaniu. Dla osób stosujących program kontroli wagi spożywanie posiłków bogatych w białko może pomóc w poczuciu sytości na dłużej.

Białko pozwala nam rzeźbić kształtną sylwetkę i jędrne ciało. W połączeniu z ćwiczeniami białko może
pomóc w budowaniu beztłuszczowej masy mięśniowej. Podczas intensywnych treningów zaleca się zwiększenie jego spożycia.


• Są dwa rodzaje białka: zwierzęce i roślinne.

Białko pochodzenia zwierzęcego ma zazwyczaj wysoką zawartość tłuszczu. Jeśli więc decydujemy się na spożywanie białka zwierzęcego, najlepiej wybierać produkty niskotłuszczowe, takie jak chude mięsa lub produkty z obniżoną zawartością tłuszczu.

Dobrymi źródłami białka są: ryby, jaja, mleko (odtłuszczone), rośliny strączkowe, drób, niskotłuszczowy nabiał oraz chude partie czerwonego mięsa.

Za informacje dziękujemy dietetyczce i psycholog klinicznej Agacie Lewandowskiej oraz producentowi produktów Herbalife