Recepta jest prosta: trzeba jeść to, co organizm spala powoli. Są to pełnoziarniste produkty zbożowe, ryż brązowy i dziki, pęczak, kasza gryczana z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe. Takie produkty zawiera dieta topmodelek, a od dziś powinny się one znaleźć na talerzu każdej na nas.

Jak zrzucić 2 kg w 5 dni?

Przykładowy jadłospis

1 DZIEŃ

Śniadanie: Kanapki z paprykowym twarożkiem

Ok. 1/3 łyżeczki słodkiej papryki wymieszaj ze 100g twarożku. Posmaruj nim 2 kromki pełnoziarnistego chleba. Posyp siekaną dymką.

Porcja 270 kcal

Obiad: Ziemniaki z kapustą pekińską i pomidorem

20 dag ziemniaków i małą cebulę pokrój w kostkę i podduś na łyżce oleju. Dodaj 15 dag pokrojonej w paski kapusty pekińskiej, 3-4 łyżki bulionu warzywnego i duś 5 min. Tuż przed końcem dodaj pomidor.

Porcja 350 kcal

Kolacja: Grillowany dorsz z sałatką

20 dag filetu z dorsza posmaruj olejem, przypraw, zawiń w folię i upiecz w piekarniku. Zjedz z surówką z białej rzodkwi polanej sosem z jogurtu.

Porcja 190 kcal

2 DZIEŃ

Śniadanie: Jogurt z płatkami

200ml jogurtu naturalnego wymieszaj z 2 łyżkami niesłodzonych płatków owwsianych. Na wierzchu połóż kilka świeźo rozmrożonych malin lub jeżyn.

Porcja 200kcal

Obiad: Zimowa zupa z wkładką

Na łyżce oleju podduś pokrojoną marchewkę, kawałek selera, pora, 2 pieczarki i cebulę. Podlej warzywa 1/2l wody, gotuj 20 min. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 3 dag pokrojonej w plasterki podsuszonej kiełbasy drobiowej. Na talerzu posyp natką.

Porcja 283 kcal

Kolacja: Curry z pęczakiem

Po 10 dag cukinii i kalafiora oraz cebulę podduś na łyżce oleju. 100ml jugurtu naturalnego wymieszaj z curry, pieprzem, solą i szczypiorkiem. Dodaj do gorących warzy sos, nie gotuj. Zjedz z 3 łyżkami pęczaku.

Porcja 457 kcal

3 DZIEŃ

Śniadanie: Twarożek z nowalijkami

20dag twarożku wymieszaj z rzodkiewkami, połową ogórka i dymką. Zjedz ze szkląnką soku pomidorowego.

Porcja 248 kcal

Obiad: Śledz z ziemniakami

20 dag matiasów z beczki zalej mlekiem na godzinę. Wyłóż na talerz 3 ugotowane ziemniaki i osączone z matiasy. Polej 2-3 łyżkami jogurtu, posyp plasterkami jabłka i szczypiorkiem.

Porcja 400kcal

Kolacja: Spagetti z brokułami i pieczarkami

20dag brokułów ugotuj na parze. Kilka pieczarek umyj, oczyść i pokrój. Podduś je na łyżeczce oleju razem z kilkoma pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Dodaj brokuły oraz kilka łyźek warzywnego bulionu. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Ugotuj 5 dag pełnoziarnistego spaghetti, wymieszaj z warzywami, dodaj mozzarellę.

Porcja 327 kcal

4 DZIEŃ

Śniadanie: Jajko na miękko i chrupiąca bułeczka

Jajko gotuj 3 min, zjedz z pomidorem i pełnoziarnistą kajzerką.

Porcja 240 kcal

Obiad: Szaszłyki z sosem jogurtowym

20dag piersi indyka skrop sosem sojowym i odstaw na godzinę. Potem mięso, czerwoną paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Nałóż na szpadki na przemian mięso i warzywa, upiecz. Polej sosem z jogurtu i musztardy.

Porcja 380 kcal

Kolacja: Ryż z jabłkami

5 dag ryżu pełnoziarnistego ugotuj na mleku. Podduś 2 renety z 2-3

łyżkami wody, wyłóż na ryż, dodaj cynamon.

Porcja 380 kcal

5 DZIEŃ

Śniadanie: Grzanki z wędliną

W tosterze opiecz 2 kromki pełnoziarnistego chleba. Posmaruj je chrzanem, obłóż 4 plasterkami wędzonej szynki oraz cykorią lub rukolą.

Porcja 230 kcal

Obiad: Makaron wstążki i pierś z kurczaka w pomarańczowym sosie

10 dag piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, usmaż na łyżeczce oleju. Do 1/2 szklanki bulionu warzywnego dodaj sok z połówki pomarańczy i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, zagotuj, przypraw mielonym imbirem. Pokrój pierś w poprzeczne plastry, polej sosem. Zjedz z łyżką makaronu i jednym ziemniakiem.

Porcja 350 kcal

Kolacja: Serowy dip z bukietem świeżych warzyw

Do 10 dag twarożku dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego, pół łyżeczki musztardy, łyżeczkę koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz. Wymieszaj. Zjedz z pokrojonymi świeżymi warzywami: marchewką, selerem naciowym, kalafiorem, ogórkiem.

Porcja 267 kcal