Herbatka zimowa

Pyszny herbaciany napój z aromatem cytrusów i goździków może być zwieńczeniem niedzielnego obiadu. Do wysokiej szklanki wrzuć 3 plasterki pomarańczy i dwa cytryny, zasyp łyżeczką cukru i łyżeczką wyciśnij sok. Wrzuć dwa goździki, które przedtem lekko roztłucz. Owoce zalej gorącym, dość mocnym naparem czarnej herbaty.

Ciasto herbaciane

Dwie garści rodzynek zagotuj w połowie litra czarnej, mocnej herbaty. Do gorącej mikstury dodaj 2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 3/4 kostki masła lub margaryny. Mieszaj, aż się rozpuści. Całość przestudż, a następnie dodaj 3/4 szklanki cukru, pół kilograma mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Przełóż ciasto do małej tortownicy i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Wystudzone ciasto udekoruj lukrem (rozpuszczonym cukrem z dodatkiem wody) z kandyzowaną skórką pomarańczową.

Pieczeń w herbacie

Tłusty kawałek mięsa wieprzowego, np.: boczek, żeberka lub karkówkę bez kości nasmaruj marynatą zrobioną z dwóch łyżek oliwy, jednej miodu, soli i pieprzu, i zostaw pod przykryciem w lodówce na całą noc. Nazajutrz obsmaż mięso na gorącej oliwie, by było rumiane. Włoż do brytfanki, obłoz miazgą ze zgniecionego czosnku (2-3 ząbki) i posyp łyżką suchej czarnej herbaty. Podlej mocnym naparem czarnej herbaty (1-1 i 1/2 szklanki) i piecz w 200 stopniach. W połowie pieczenia, gdy mięso będzie mocno przyrumienione, obróć je na drugą stronę.











Reklama