Przepis na 12 porcji
Przygotowanie: 90 minut
Porcja: ok. 450 kcal
Składniki:
- 30 dag mąki krupczatki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 3 żółtka,
- sól
Na nadzienie:
- 1 kg kwaskowatych jabłek,
- 10 dag posiekanych orzechów (laskowych lub włoskich),
- 5 dag masła,
- 20 dag brązowego cukru,
- mielony cynamon
Na polewę:
- 20 dag masy marcepanowej,
- 100 ml śmietany
Dodatki:
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Do mąki posiekanej z masłem dodać cukier, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię, chłodzić 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o średnicy 28 cm. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, obsypać grochem i piec 10-12 minut (180 st.). Usunąć pergamin z grochem. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać z orzechami i przełożyć na ciasto. Marcepan zetrzeć na tarce, utrzeć ze śmietaną, rozsmarować na wierzchu ciasta. Piec 45 minut (180 st.).