Sery podaje się po głównym posiłku, przed deserem lub zamiast niego. Te o odmiennych smakach nie powinny się stykać - smakosze mówią, że ser musi oddychać.
Do wszystkich gatunków pasują świeże owoce o słodkim smaku, np. winogrona, figi. Równie dobre są suszone owoce, np. morele, śliwki. Podkreślają one smak sera i, co ważne, sprawiają, że łatwiej go trawimy.
Łagodny ser typu camembert można np. skropić miodem - stanie się jeszcze delikatniejszy. Wielbicielom wytrawnych smaków można podać do serów seler naciowy oraz orzechy. Nie zapominaj o pieczywie. Tradycyjnie podaje się chrupiącą bagietkę, można jednak dodać do niego również kromki pumpernikla lub krakersy.
Wbrew obiegowej opinii nie zawsze czerwone wino jest do sera najlepsze - np. do gatunków z niebieską pleśnią poleca się białe, o lekko słodkim smaku. Jeśli czerwone, to niezbyt ciężkie, inaczej przytłumi smak sera.
Nikogo już nie dziwi widok talerza z rozmaitymi gatunkami serów podawanych przy okazji proszonego obiadu czy kolacji. Francuski zwyczaj przyjął się u nas na dobre. Wypada teraz, abyśmy przestrzegali rytuału serwowania serów - dzięki temu wyglądają one atrakcyjniej i lepiej smakują.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Powiązane
Reklama
Reklama
Reklama