Przepis na 4 porcje
Porcja ok. 490 kcal


Składniki:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka,
  • 10 dag masła,
  • 2 jajka,
  • 5 dag mąki,
  • 10 dag tartej bułki

Dodatki:

  • 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziołowa przyprawa do drobiu,
  • masło do smażenia
Reklama

Sposób przygotowania:

Reklama

Piersi kurczaka umyć, oczyścić z resztek tłuszczu i podzielić na połówki. Każdą połówkę piersi naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstały kotlety o jak największej powierzchni.
Kotlety ułożyć na desce i lekko rozklepać tłuczkiem na duży płat. Uważać, aby podczas rozbijania nie podziurawić i nie poprzecinać delikatnych włókien mięsa. Dobrze rozbite kotlety oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ziołową przyprawą do drobiu. Ułożyć na desce rozbitą stroną do góry. Skropić sokiem cytrynowym i posypać natką.
Schłodzone masło pokroić na 4 słupki. Na każdym kotlecie ułożyć słupek masła w odległości 2-3 cm od węższego brzegu. Słupki masła równo zawinąć w płat mięsa. Cieńsze brzegi mięsa dokładnie przyklepać do powierzchni zwiniętych ruloników.
Mąkę i tartą bułkę wsypać na dwa talerzyki. W miseczce roztrzepać widelcem jajka. Kotlety obtoczyć w mące, jajkach i tartej bułce.
Na patelnię włożyć tyle masła, aby po roztopieniu pokryło jej dno warstwą wys. 1 cm. Masło rozgrzać, włożyć kotlety i smażyć na silnym ogniu 3 minuty z każdej strony, aż się lekko zrumienią. Następnie dosmażać na małym ogniu przez 5-6 minut i od razu podawać.