Porcja: ok. 350 kcal
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 30 minut

Składniki:

  • 60 dag rydzów,
  • 5 dag masła,
  • mały pęczek natki pietruszki,

Dodatki:

Reklama
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rydze oczyścić, przyciąć trzony. Większe kapelusze pokroić na 4 części, małe pozostawić w całości. Kapelusze osączyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać, pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Włożyć rydze blaszkami do góry. Wrzucić również odcięte nóżki. Smażyć na silnym ogniu kilka minut. Następnie grzyby obrócić, posypać czosnkiem. Smażyć kilka minut, aby się równomiernie zrumieniły. Zmniejszyć ogień i ogrzewać rydze, aż powstały w czasie smażenia sos całkowicie odparuje. Wówczas rydze oprószyć solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki wymieszaną ze skórką startą z cytryny.