Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 50 minut

Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka, 20 dag fety, 10 dag wędzonej szynki w cienkich plasterkach, 2 kolorowe papryki, cebula, papryczka chili, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki posiekanych igiełek rozmarynu

Dodatki: 2 łyżki mąki, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, olej

Reklama

Piersi kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na połówki. Każdą połówkę naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstały duże płaty. Płaty mięsa ułożyć na desce i lekko rozklepać tłuczkiem na jak największe kotlety. Uważać, aby podczas rozbijania nie podziurawić i nie poprzecinać włókien mięsa. Rozbite kotlety oprószyć z obu stron solą, pieprzem, skropić sokiem cytrynowym. Rozmaryn dodać do fety razem z rozgniecionym czosnkiem i rozetrzeć na pastę. Kotlety posmarować pastą serową, przykryć plasterkami wędzonej szynki, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Przełożyć do rondla z pokrojoną cebulą, papryką i chili. Podlać szklanką wody z rozrobionym koncentratem pomidorowym i dusić pod przykryciem 15-20 minut. Usunąć wykałaczki i podawać na paprykowej jarzynce, udekorowane rozmarynem.

Porcja: ok. 490 kcal