Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: ok. 90 minut
Składniki: duży sprawiony karp, 30 dag kiszonej kapusty, cebula, 50 dag prawdziwków, 5 dag masła
Dodatki: łyżka oleju, mielony kminek, mielona papryka, natka pietruszki, sól, pieprz
Sprawioną rybę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i odstawić do lodówki na 30 min. Cebulę obrać, opłukać, posiekać. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Na 2 łyżkach masła podsmażyć cebulę z grzybami. Kiszoną kapustę odcisnąć, pokroić, poddusić na łyżce oleju z dodatkiem kminku, papryki i pieprzu. Kapustę wymieszać z grzybami i cebulą. Farsz ostudzić i włożyć do środka karpia. Rybę przełożyć do brytfanki, posmarować masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45 minut, polewając sosem. Udekorować gałązkami natki pietruszki.
Porcja: ok. 480 kcal