Składniki: 1 kg gąsek, 2 główki czosnku, 2 szklanki octu z białego wina, po łyżeczce mielonego pieprzu, ziela angielskiego i jagód jałowca, po 5-6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jagód jałowca, 3-4 liście laurowe, łyżka cukru, sól

Reklama

Grzyby oczyścić, wrzucić do wrzątku, zagotować, odcedzić i przelać zimną wodą. Osączyć, ułożyć w kamiennym garnku, przesypując solą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni. Wyjąć, opłukać, osączyć, ponownie ułożyć w garnku warstwami, przesypując posiekanymi ząbkami czosnku i mielonymi przyprawami. Obciążyć talerzykiem, przykryć i odstawić na 2 tygodnie w chłodne miejsce. Szklankę wody zagotować z cukrem, liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i jałowca. Gotować 10 min, wlać ocet i ponownie zagotować. Grzyby rozłożyć do słoików, zalać gorącą marynatą, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut (95 st.).

Porcja: ok. 250 kcal