Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: ok. 490 kcal
Składniki:
- 80 dag skrzydełek kurcząt,
- 5 dag łuskanych orzechów włoskich,
- 5 dag masła,
- 5 łyżek miodu gryczanego
Dodatki:
- 4 łyżki oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki pikantnego keczupu,
- 2 łyżki soku cytrynowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżka przyprawy do grzanego wina,
- tymianek,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, oczyścić, osuszyć, ułożyć w płaskim szklanym naczyniu. Przygotować marynatę. W rondelku stopić masło. Dodać miód, olej, przyprawę korzenną, keczup, sok cytrynowy, sos sojowy, szczyptę soli i pieprzu oraz rozgnieciony czosnek. Marynatę podgrzewać na małym ogniu minutę, dwie, cały czas mieszając. Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. W czasie marynowania skrzydełka kilkakrotnie obrócić, by się równomiernie zamarynowały. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć skrzydełka, skropić marynatą. Piec na rumiano 20-30 minut (180 st.). W trakcie pieczenia skrzydełka często skrapiać najpierw marynatą, a potem sosem z pieczenia. W połowie czasu pieczenia skrzydełka obrócić. 5 minut przed końcem pieczenia posypać posiekanymi orzechami włoskimi i tymiankiem. Podawać z grzankami z bułki.