Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 45 minut

Składniki: 4 filety z ryby morskiej (pangi, halibuta), 2 jajka, 10 dag panierki do ryb lub bułki tartej, szklanka bulionu warzywnego, 4 łyżki posiekanych listków estragonu

Dodatki: łyżka masła, łyżka mąki, 2-3 łyżki kremówki, 5 łyżek oleju, sok z cytryny, sól

Reklama

Filety z ryby opłukać, osączyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą. Przykryć i odstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować sos estragonowy. W rondelku przesmażyć masło z mąką. Dolać zimny bulion warzywny i mieszając, zagotować. Wsypać posiekany estragon i gotować na wolnym ogniu 5-6 minut. Dodać kremówkę, doprawić sokiem z cytryny i solą. Jedno jajko wbić na talerz, roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wsypać panierkę. Filety rybne zanurzyć w jajku i obtoczyć w panierce. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć filety i usmażyć na rumiano z obu stron. Usmażone filety ułożyć na ogrzanym talerzu i polać sosem estragonowym. Posypać posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo i udekorować świeżymi listkami estragonu. Resztę sosu podać w sosjerce.

Reklama

Porcja: ok. 420 kcal