Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 50 minut
Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych, 10 dag wędzonego boczku, 4 łyżki posiekanych listków szałwii
Dodatki: 2 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy grillowej, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz
Umyte polędwiczki natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Przykryć, chłodzić 30 minut. Musztardę wymieszać z miodem i posmarować polędwiczki ze wszystkich stron. Obtoczyć w posiekanej szałwii i zawinąć w plasterki boczku. Ułożyć w brytfance. Podlać kilkoma łyżkami wody i posmarować oliwą. Piec około 30 minut (200 st.). Udekorować świeżymi listkami szałwii. Podawać z ryżem na sypko lub pieczywem.
Porcja: ok. 470 kcal