Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- drobno pokrojony ząbek czosnku
- 100 ml białego wina
- sok z połówki cytryny
- 100 g pokrojonej cukinii
- 6 krewetek królewskich obranych ze skorupek
- szczypta szafranu
- 150 g penne ugotowanych al dente
- sól
- pieprz cytrynowy
- drobno posiekana natka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekany czosnek. Smaż, ciągle mieszając.
Do czosnku dodaj pokrojoną w plastry cukinię. Smaż cukinię, ciągle mieszając, do miękkości.
Polej obficie białym winem.
Zmniejsz ogień pod patelnią.
Duś całość przez 15 - 20 minut. 4 Pora na krewetki. Smaż je tak długo, aż staną się różowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5 Do gotowego sosu wrzuć ugotowany makaron typu penne (duże rurki). 6 Czas na szczyptę luksusu, czyli szafran. Wrzuć odrobinę, by sos zmienił kolor.