Mrówki wspinające się na drzewo

Przepis na 4 porcje

• 10 dag przezroczystego makaronu
• 20 dag mielonej wołowiny
• 2 cebule dymki
• 2 łyżki wina ryżowego
• 2 łyżki gotowanej czarnej fasoli
• 2 łyżki sosu sojowego

Dodatki: 1,5 łyżeczki oleju sezamowego, łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżki oleju sojowego, szczypta cukru, sól

Sposób przygotowania:
Makaron moczyć 30 min we wrzątku, osączyć, przełożyć na ogrzany półmisek. Wołowinę wymieszać z sosem sojowym, winem, olejem sezamowym i mąką kukurydzianą. Odstawić na 20 min. Cebule posiekać, część szczypioru odłożyć. W woku zeszklić na oleju sojowym dymkę ze szczypiorem. Dodać mięso, podsmażać 4-5 min. Do mięsa dodać fasolę, cukier, podsmażyć. Doprawić sosem sojowym, ew. solą. Masę ułożyć na makaronie. Posypać szczypiorkiem.











Reklama