Przepis na 4 porcje
Składniki:
4 filety z łososia (każdy po 200 g)
Na marynatę:
- szklanka sosu sojowego
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- kawałek korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mandarynka
Sposób przygotowania:
Do miseczki wlać sos sojowy, ocet, cukier, łyżkę startego imbiru, startą skórkę i sok z mandarynki, posiekany czosnek i 1/2 szklanki wody. Marynatę wymieszać. Filety z łososia umyć, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Wyjąć filety z marynaty, pozostawiając na nich drobinki imbiru. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową i piec 20-30 min. Podawać z brokułami.