Przepis na 4 porcje

Składniki:


4 filety z łososia (każdy po 200 g)


Na marynatę:

  • szklanka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • kawałek korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mandarynka

Sposób przygotowania:


Do miseczki wlać sos sojowy, ocet, cukier, łyżkę startego imbiru, startą skórkę i sok z mandarynki, posiekany czosnek i 1/2 szklanki wody. Marynatę wymieszać. Filety z łososia umyć, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać marynatą. Przykryć i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Wyjąć filety z marynaty, pozostawiając na nich drobinki imbiru. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć folią aluminiową i piec 20-30 min. Podawać z brokułami.

Reklama