Składniki:

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru wanil.
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Na krem:

  • 0,75 l gęstego jogurtu
  • 20 dag mielonego twarogu
  • 20 dag cukru pudru
  • cytryna
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 dag konfitur malinowych
  • kieliszek likieru malinowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 20 dag świeżych owoców
Reklama

Sposób przygotowania:

Reklama

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z 5 dag cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Domieszać połowę mąki z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i roztopione, ostudzone masło. Dodać ubite białka i resztę mąki, wymieszać. Przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średn. 24 cm. Piec 30 min (180 st.). Wyjąć i odstawić na noc. Cytrynę umyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jogurt zmiksować z twarogiem, cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, odcisnąć, włożyć do rondelka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić, dodać do żelatyny 1-2 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Połączyć z resztą jogurtu. Biszkopt przekroić na 2 krążki. Dolny krążek posmarować konfiturą malinową i połową kremu jogurtowego. Przykryć drugim krążkiem, skropić likierem i lekko docisnąć. Na wierzchu łyżką ułożyć dekoracyjnie resztę kremu. Nałożyć owoce, lekko wciskając je do kremu oraz uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Chłodzić 3-4 godziny.