Składniki:
- 1 kg dyni pomarańczowej obranej i pokrojonej w grubą kostkę,
- 1,5 l bulionu z kury,
- 300 g marchewki obranej i pokrojonej,
- 300 g białej części pora umytego i pokrojonego,
- 3 nieduże łodygi selera naciowego umyte i pokrojone,
- 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki startego świeżego imbiru,
- 150 ml śmietanki (12 proc.)
- sól,
- świeżo zmielony pieprz
Do dekoracji:
- 70 g parmezanu startego na płatki,
- grzanki,
- natka
Sposób przygotowania:
Do średniej wielkości garnka wrzuć warzywa. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Warzywa zalej świeżo ugotowanym bulionem z kury. Całość zagotuj. Warzywa powinny być miękkie, nierozgotowane. Nieco ostudzone zmiksuj blenderem do konsystencji kremu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.