Forsycja na wiosnę. Zakwita jako jeden z pierwszych krzewów

Forsycja to krzew z rodziny oliwkowatych, który w warunkach naturalnych rośnie we wschodniej Azji oraz południowo-wschodniej Europie. Jego nazwa pochodzi od nazwiska szkockiego ogrodnika Williama Forsytha, który żył na przełomie XVIII i XIX wieku.

Krzew ten charakteryzuje się żółtymi kwiatami, które zakwitają w ogrodzie wiosną jako jedne z pierwszych. Co interesujące – dopiero, kiedy przekwitną, pojawiają się na nich zielone liście. Forsycja jest dosyć łatwa w uprawie i nie powinna sprawiać trudności nawet początkującym ogrodnikom. Z tego faktu wynika jej dosyć spora popularność i obecność zarówno w ogrodach, jak i w miejskiej przestrzeni.

Reklama

Forsycja: warunki uprawy

Forsycja najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym i z dala od przeciągów. Jeżeli posadzimy ją w półcieniu, będzie zdecydowanie słabiej kwitnąć. Preferuje podłoże żyzne, dobrze przepuszczalne i umiarkowanie wilgotne. Najlepsza dla niej gleba to ta o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Krzew ten jest dosyć odporny na niskie temperatury, ale w wyjątkowo mroźne zimy może grozić mu przemarznięcie.

Reklama

Forsycja, ze względu na swój bardzo płytki system korzeniowy, wymaga podlewania – zwłaszcza w czasie upałów. W celu zatrzymania wilgoci w podłożu warto krzew ten ściółkować za pomocą słomy lub kory. Należy jednak pamiętać o tym, aby dbając o właściwe jego nawodnienie, nie doprowadzić do przelania. Wówczas korzenie forsycji mogą zacząć szybko gnić.

Forsycja. Przycinanie

Jeśli chcemy, aby forsycja wypuszczała nowe pędy i pięknie kwitła, powinniśmy zadbać również o jej przycinanie. W związku z tym, że krzew ten kwitnie na zeszłorocznych pędach, najlepszym momentem na wykonanie cięcia jest wiosna, a dokładnie czas po zakończeniu kwitnięcia, które wypada zazwyczaj na przełom kwietnia i maja. Dokładna data jest oczywiście zależna od pogody i konkretnego rejonu kraju. Warto podkreślić, że termin przycinania forsycji różni się od tego odpowiedniego dla większości krzewów, które najlepiej przycinać jeszcze przed rozpoczęciem ich okresu wegetacyjnego.

Krótsze pędy forsycji najlepiej przyciąć o 1/3 długości, a dłuższe o połowę. Należy również usunąć pędy, które skierowane są do wnętrza krzewu oraz te zbyt zagęszczające jego koronę. W trakcie roku dobrze jest także usuwać uszkodzone, chore i martwe pędy. Nie powinno się ciąć pędów forsycji jesienią, ponieważ w tym czasie ma ona już zawiązki pąków kwiatowych na przyszły rok.

Natomiast raz na kilka lat zaleca się wykonanie tzw. cięcia odmładzającego, które polega na usunięciu kilku najstarszych pędów u nasady. Warto pamiętać jeszcze o tym, że forsycja może osiągnąć wysokość nawet 3 m. Wówczas jednak będzie zdecydowanie słabiej kwitła. Z tego powodu należy przycinać ją tak, aby jej maksymalna wysokość nie przekroczyła 2 m. Podczas przycinania należy zawsze pamiętać o wykonywaniu go za pomocą ostrych i czystych narzędzi. Pozwoli to zapobiec niepotrzebnemu niszczeniu pędów przez tępe ostrze oraz rozwojowi chorób grzybowych.

Forsycje są dosyć odporne na szkodniki i choroby. Bywają jednak atakowane głównie przez mączniaka prawdziwego i mszyce. Cierpią również na plamistość liści – chorobę o podłożu bakteryjnym, która objawia się pojedynczymi, brązowymi plamami na liściach.

Kiedy i jak nawozić forsycję?

Do intensywnego wzrostu i bujnego kwitnienia forsycja potrzebuje dużej dawki składników pokarmowych. Z tego powodu trzeba pamiętać o jej nawożeniu, które najlepiej wykonywać dwa razy w trakcie sezonu – wiosną i na początku lata. Wiosną najlepiej nawozić krzew, rozsypując wokół niego kompost lub obornik albo specjalny nawóz mineralny przeznaczony dla kwitnących roślin ogrodowych. Forsycja preferuje nawozy z dużą ilością potasu i fosforu.