Rozpoczęcie diety odchudzającej nie musi się wiązać z koniecznością głodowania lub czasochłonnego pichcenia - co jest rudne, gdy większość dnia spędzasz w pracy. Dlatego proponujemy 5-dniową dietę, której podstawą są półprodukty mrożone. Dzięki nim przygotowanie dania zajmie nie więcej niż 20 minut! Twoja dzienna porcja to 1200 kalorii w 3 głównych posiłkach i 2 przekąskach.
Na śniadanie przygotuj płatki zbożowe, sałatkę owocową z jogurtem, twarożek, jajko. W pracy jedz zawsze jeden z głównych posiłków. Jeżeli w firmie nie ma kuchenki mikrofalowej, przyrządź sałatkę, a gorący posiłek zjedz wieczorem. Składniki diety to dużo warzyw, owoców, ryżu i kasz, mniej zwierzęcych tłuszczów i... zero słodyczy.
1. DZIEŃ
OBIAD
Sałatka ryżowa z szynką i sosem curry
- ugotuj 10 dag mrożonego zielonego groszku
- wymieszaj groszek z 3 łyżkami ugotowanego ryżu, pokrojonymi w paski 3 dag drobiowej szynki i pokrojonymi w cząstki plasterkami ananasa z puszki.
- polej sałatkę 100 ml jogurtu naturalnego przyprawionego curry, solą i pieprzem.
Porcja 350 kcal
KOLACJA
Szpinak duszony z jajkiem sadzonym
- 20 dag mrożonego szpinaku podsmaż na łyżce oleju
- przypraw szpinak solą oraz gałką muszkatołową
- dodaj posiekany ząbek czosnku
- wyłóż szpinak na talerz i posyp go połową łyżeczki parmezanu
- zjedz z jajkiem sadzonym usmażonym na tłuszczu
Porcja 290 kcal
2. DZIEŃ
OBIAD
Rosół z kaszką kuskus
- 5 łyżek błyskawicznej kaszki kuskus zalej wrzątkiem (wg przepisu). Po kilku minutach rozgnieć kaszkę widelcem.
- kostkę bulionu drobiowego zalej 400 ml gorącej przegotowanej wody i wymieszaj
- zalej kaszkę rosołem, posyp posiekaną natką pietruszki
Porcja 200 kcal
KOLACJA
Warzywa z ryżem
- ugotuj na parze 30 dag mieszanych mrożonych warzyw
- skrop je odrobiną jasnego sosu sojowego, posyp koperkiem, zjedz z 5 dag ryżu
Porcja 250 kcal
3. DZIEŃ
OBIAD
Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym
- do 300 ml zupy pomidorowej z kartonu dodaj pokrojony pomidor i ćwiartkę czerwonej papryki
- podgrzej zupę w kuchence mikrofalowej, posyp bazylią i natką. Zjedz ok. 2 dag groszku ptysiowego.
Porcja: 270 kcal
KOLACJA
Leczo z parówkami
- 20 dag mrożonych warzyw (brokuł, papryka, kukurydza, cebula) ugotuj w bulionie warzywnym z kostki
- wymieszaj je z 3 łyżkami wcześniej ugotowanego ryżu i podgotowaną cielęcą parówką. Dodaj 2 łyżki sosu pomidorowego (może być keczup)
Porcja 360 kcal
4. DZIEŃ
OBIAD
Burger rybny
- przekrojoną grahamkę podgrzej w mikrofalówce. W środek włóż liście sałaty, pomidor, 2 usmażone paluszki rybne, sos musztardowy
Porcja 370 kcal
KOLACJA
Omlet po meksykańsku
- 2 jajka wymieszaj z łyżką mąki oraz łyżką wody. Przypraw odrobiną soli i słodkiej papryki. Na łyżeczce oleju usmaż omlet. Włóż na talerz i złóż na pół. W środek włóż sałatkę z 2 łyżek czerwonej fasoli z puszki, pomidora, 1/4 papryki, łyżki jogurtu
Porcja 330 kcal
5. DZIEŃ
OBIAD
Sałatka chińska
- 3 dag makaronu sojowego zalej wrzątkiem. Wymieszaj go z pokrojonymi w plastry porem i 10 dag pieczonej piersi kurczaka, 2 łyżkami kiełków fasoli mung z puszki. Podlej sałatkę sosem sojowym, oraz słodkim sosem chili.
Porcja 210 kcal
KOLACJA
Paluszki rybne z mizerią
- 15 dag paluszków rybnych usmaż na łyżeczce oleju. Ogórek pokrój w plastry, skrop łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny, posyp koperkiem. Zjedz z tostem
Porcja 340 kcal