Rozpoczęcie diety odchudzającej nie musi się wiązać z koniecznością głodowania lub czasochłonnego pichcenia - co jest rudne, gdy większość dnia spędzasz w pracy. Dlatego proponujemy 5-dniową dietę, której podstawą są półprodukty mrożone. Dzięki nim przygotowanie dania zajmie nie więcej niż 20 minut! Twoja dzienna porcja to 1200 kalorii w 3 głównych posiłkach i 2 przekąskach.

Reklama

Na śniadanie przygotuj płatki zbożowe, sałatkę owocową z jogurtem, twarożek, jajko. W pracy jedz zawsze jeden z głównych posiłków. Jeżeli w firmie nie ma kuchenki mikrofalowej, przyrządź sałatkę, a gorący posiłek zjedz wieczorem. Składniki diety to dużo warzyw, owoców, ryżu i kasz, mniej zwierzęcych tłuszczów i... zero słodyczy.

1. DZIEŃ

OBIAD

Sałatka ryżowa z szynką i sosem curry

- ugotuj 10 dag mrożonego zielonego groszku

- wymieszaj groszek z 3 łyżkami ugotowanego ryżu, pokrojonymi w paski 3 dag drobiowej szynki i pokrojonymi w cząstki plasterkami ananasa z puszki.

- polej sałatkę 100 ml jogurtu naturalnego przyprawionego curry, solą i pieprzem.

Porcja 350 kcal

KOLACJA

Szpinak duszony z jajkiem sadzonym

- 20 dag mrożonego szpinaku podsmaż na łyżce oleju

Reklama

- przypraw szpinak solą oraz gałką muszkatołową

- dodaj posiekany ząbek czosnku

- wyłóż szpinak na talerz i posyp go połową łyżeczki parmezanu

- zjedz z jajkiem sadzonym usmażonym na tłuszczu

Porcja 290 kcal

2. DZIEŃ

OBIAD

Rosół z kaszką kuskus

- 5 łyżek błyskawicznej kaszki kuskus zalej wrzątkiem (wg przepisu). Po kilku minutach rozgnieć kaszkę widelcem.

- kostkę bulionu drobiowego zalej 400 ml gorącej przegotowanej wody i wymieszaj

- zalej kaszkę rosołem, posyp posiekaną natką pietruszki

Porcja 200 kcal

KOLACJA

Warzywa z ryżem

- ugotuj na parze 30 dag mieszanych mrożonych warzyw

- skrop je odrobiną jasnego sosu sojowego, posyp koperkiem, zjedz z 5 dag ryżu

Porcja 250 kcal

3. DZIEŃ

OBIAD

Zupa pomidorowa z groszkiem ptysiowym

- do 300 ml zupy pomidorowej z kartonu dodaj pokrojony pomidor i ćwiartkę czerwonej papryki

- podgrzej zupę w kuchence mikrofalowej, posyp bazylią i natką. Zjedz ok. 2 dag groszku ptysiowego.

Porcja: 270 kcal

KOLACJA

Leczo z parówkami

- 20 dag mrożonych warzyw (brokuł, papryka, kukurydza, cebula) ugotuj w bulionie warzywnym z kostki
- wymieszaj je z 3 łyżkami wcześniej ugotowanego ryżu i podgotowaną cielęcą parówką. Dodaj 2 łyżki sosu pomidorowego (może być keczup)

Porcja 360 kcal

4. DZIEŃ

OBIAD

Burger rybny

- przekrojoną grahamkę podgrzej w mikrofalówce. W środek włóż liście sałaty, pomidor, 2 usmażone paluszki rybne, sos musztardowy

Porcja 370 kcal

KOLACJA

Omlet po meksykańsku

- 2 jajka wymieszaj z łyżką mąki oraz łyżką wody. Przypraw odrobiną soli i słodkiej papryki. Na łyżeczce oleju usmaż omlet. Włóż na talerz i złóż na pół. W środek włóż sałatkę z 2 łyżek czerwonej fasoli z puszki, pomidora, 1/4 papryki, łyżki jogurtu

Porcja 330 kcal

5. DZIEŃ

OBIAD

Sałatka chińska

- 3 dag makaronu sojowego zalej wrzątkiem. Wymieszaj go z pokrojonymi w plastry porem i 10 dag pieczonej piersi kurczaka, 2 łyżkami kiełków fasoli mung z puszki. Podlej sałatkę sosem sojowym, oraz słodkim sosem chili.

Porcja 210 kcal

KOLACJA

Paluszki rybne z mizerią

- 15 dag paluszków rybnych usmaż na łyżeczce oleju. Ogórek pokrój w plastry, skrop łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny, posyp koperkiem. Zjedz z tostem

Porcja 340 kcal