Recepta jest prosta: trzeba jeść to, co organizm spala powoli. Są to pełnoziarniste produkty zbożowe, ryż brązowy i dziki, pęczak, kasza gryczana z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe. Takie produkty zawiera dieta topmodelek, a od dziś powinny się one znaleźć na talerzu każdej na nas.
Jak zrzucić 2 kg w 5 dni?
Przykładowy jadłospis
1 DZIEŃ
Śniadanie: Kanapki z paprykowym twarożkiem
Ok. 1/3 łyżeczki słodkiej papryki wymieszaj ze 100g twarożku. Posmaruj nim 2 kromki pełnoziarnistego chleba. Posyp siekaną dymką.
Porcja 270 kcal
Obiad: Ziemniaki z kapustą pekińską i pomidorem
20 dag ziemniaków i małą cebulę pokrój w kostkę i podduś na łyżce oleju. Dodaj 15 dag pokrojonej w paski kapusty pekińskiej, 3-4 łyżki bulionu warzywnego i duś 5 min. Tuż przed końcem dodaj pomidor.
Porcja 350 kcal
Kolacja: Grillowany dorsz z sałatką
20 dag filetu z dorsza posmaruj olejem, przypraw, zawiń w folię i upiecz w piekarniku. Zjedz z surówką z białej rzodkwi polanej sosem z jogurtu.
Porcja 190 kcal
2 DZIEŃ
Śniadanie: Jogurt z płatkami
200ml jogurtu naturalnego wymieszaj z 2 łyżkami niesłodzonych płatków owwsianych. Na wierzchu połóż kilka świeźo rozmrożonych malin lub jeżyn.
Porcja 200kcal
Obiad: Zimowa zupa z wkładką
Na łyżce oleju podduś pokrojoną marchewkę, kawałek selera, pora, 2 pieczarki i cebulę. Podlej warzywa 1/2l wody, gotuj 20 min. Przypraw solą i pieprzem, dodaj 3 dag pokrojonej w plasterki podsuszonej kiełbasy drobiowej. Na talerzu posyp natką.
Porcja 283 kcal
Kolacja: Curry z pęczakiem
Po 10 dag cukinii i kalafiora oraz cebulę podduś na łyżce oleju. 100ml jugurtu naturalnego wymieszaj z curry, pieprzem, solą i szczypiorkiem. Dodaj do gorących warzy sos, nie gotuj. Zjedz z 3 łyżkami pęczaku.
Porcja 457 kcal
3 DZIEŃ
Śniadanie: Twarożek z nowalijkami
20dag twarożku wymieszaj z rzodkiewkami, połową ogórka i dymką. Zjedz ze szkląnką soku pomidorowego.
Porcja 248 kcal
Obiad: Śledz z ziemniakami
20 dag matiasów z beczki zalej mlekiem na godzinę. Wyłóż na talerz 3 ugotowane ziemniaki i osączone z matiasy. Polej 2-3 łyżkami jogurtu, posyp plasterkami jabłka i szczypiorkiem.
Porcja 400kcal
Kolacja: Spagetti z brokułami i pieczarkami
20dag brokułów ugotuj na parze. Kilka pieczarek umyj, oczyść i pokrój. Podduś je na łyżeczce oleju razem z kilkoma pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Dodaj brokuły oraz kilka łyźek warzywnego bulionu. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Ugotuj 5 dag pełnoziarnistego spaghetti, wymieszaj z warzywami, dodaj mozzarellę.
Porcja 327 kcal
4 DZIEŃ
Śniadanie: Jajko na miękko i chrupiąca bułeczka
Jajko gotuj 3 min, zjedz z pomidorem i pełnoziarnistą kajzerką.
Porcja 240 kcal
Obiad: Szaszłyki z sosem jogurtowym
20dag piersi indyka skrop sosem sojowym i odstaw na godzinę. Potem mięso, czerwoną paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Nałóż na szpadki na przemian mięso i warzywa, upiecz. Polej sosem z jogurtu i musztardy.
Porcja 380 kcal
Kolacja: Ryż z jabłkami
5 dag ryżu pełnoziarnistego ugotuj na mleku. Podduś 2 renety z 2-3
łyżkami wody, wyłóż na ryż, dodaj cynamon.
Porcja 380 kcal
5 DZIEŃ
Śniadanie: Grzanki z wędliną
W tosterze opiecz 2 kromki pełnoziarnistego chleba. Posmaruj je chrzanem, obłóż 4 plasterkami wędzonej szynki oraz cykorią lub rukolą.
Porcja 230 kcal
Obiad: Makaron wstążki i pierś z kurczaka w pomarańczowym sosie
10 dag piersi kurczaka posyp solą i pieprzem, usmaż na łyżeczce oleju. Do 1/2 szklanki bulionu warzywnego dodaj sok z połówki pomarańczy i pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj, zagotuj, przypraw mielonym imbirem. Pokrój pierś w poprzeczne plastry, polej sosem. Zjedz z łyżką makaronu i jednym ziemniakiem.
Porcja 350 kcal
Kolacja: Serowy dip z bukietem świeżych warzyw
Do 10 dag twarożku dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego, pół łyżeczki musztardy, łyżeczkę koperku, ząbek czosnku, sól, pieprz. Wymieszaj. Zjedz z pokrojonymi świeżymi warzywami: marchewką, selerem naciowym, kalafiorem, ogórkiem.
Porcja 267 kcal