DZIEŃ 1 (1 813 kcal)
I śniadanie (430 kcal)
- Kanapki (2 kajzerki), cienko posmarowane miękką margaryną z serem twarogowym chudym (50 g), pomidorem bez skórki i świeżą bazylią.
- Jabłko bez skórki.
- Zielona herbata bez cukru.
II śniadanie (252 kcal)
- Sałatka z cykorii umytej i pokrojonej w paseczki plus brzoskwinia (bez skórki lub z puszki) pokrojona w kostkę. Wszystko polane sosem (łyżka jogurtu z łyżeczką soku z cytryny).
- 3 wafle ryżowe.
Obiad (537 kcal)
- Zupa pomidorowa z makaronem.
- 3 płaskie łyżki kaszy kuskus z płaską łyżeczką margaryny.
- Cielęcina duszona (120 g).
- Marchew z groszkiem gotowana (półtorej szklanki) z dodatkiem margaryny (pół łyżeczki) i mąki (pół łyżeczki).
- Szklanka maślanki.
Podwieczorek (242 kcal)
- Szklanka budyniu bez cukru z łyżką soku malinowego.
Kolacja (352 kcal)
- Kajzerka.
- Ryba chuda (np. dorsz) z włoszczyzną w galarecie (100 g).
- Zielona herbata bez cukru.
DZIEŃ 2 (1 799 kcal)
I śniadanie (399 kcal)
- Bułka kajzerka cienko posmarowana miękką margaryną.
- Serek twarogowy ziarnisty.
- 4 listki sałaty.
- Herbata bez cukru.
II śniadanie (282 kcal)
- Kanapka (z bułki) cienko posmarowana miękką margaryną z polędwicą i kiełkami brokuła.
- Surówka z drobno startego selera (jeden, obrany) i połówki średniego jabłka.
- Jogurt truskawkowy (150 g).
Obiad (634 kcal)
- Pyzy z mięsem drobiowym (5 średnich) bez zasmażki.
- Pół kartonika soku wielowarzywnego (250 g).
Podwieczorek (220 kcal)
- 2 wafle ryżowe.
- Pół grejpfruta.
- Szklanka kefiru.
Kolacja (264 kcal)
- Zupa szpinakowa z ziemniakami.
- Melon (plaster - 150 g).
DZIEŃ 3 (1 825 kcal )
I śniadanie (395 kcal)
- 3 kromki bułki paryskiej cienko posmarowane margaryną.
- 2 jajka na miękko.
- Pomidor bez skórki.
- Herbata bez cukru.
II śniadanie (301 kcal)
- Jogurt naturalny (mały kubeczek) z 2 łyżkami płatków kukurydzianych.
- 200 g winogron (bez skórki i pestek).
Obiad (577 kcal)
- Ziemniaki z koperkiem (3 średnie).
- Pierś z kurczaka duszona z włoszczyzną.
- Mix warzyw gotowanych na parze (marchew, brokuł, cukinia) skropione oliwą.
- Szklanka kefiru.
Podwieczorek (174 kcal)
- 2 plasterki ciasta drożdżowego bez bakalii.
Kolacja (378 kcal)
- Ryż duszony z jabłkiem - pół torebki ugotowanego ryżu z łyżeczką miękkiej margaryny i małym jabłkiem startym na tarce dusić w rondelku około 15 minut. Gotowe danie polej jogurtem naturalnym (pół małego opakowania) oraz łyżką naturalnego miodu.
- Zielona herbata bez cukru.
DZIEŃ 4 (1 811 kcal)
I śniadanie (459 kcal)
- Duża grahamka posmarowana cienko miękką margaryną.
- 4 liście sałaty.
- 2 plastry szynki wieprzowej gotowanej.
- Gruszka.
- Słaby napar z czarnej herbaty bez cukru.
II śniadanie (287 kcal)
- 3 kromki chleba chrupkiego z 3 łyżeczkami dżemu truskawkowego niskosłodzonego.
- Szklanka kefiru (200 g).
- 2 łyżeczki pestek słonecznika.
Obiad (494 kcal)
- Krupnik bez zasmażki.
- Papryka faszerowana dzikim ryżem (3 łyżki) i mielonym mięsem drobiowym (120 g).
- Niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny.
Podwieczorek (184 kcal)
- Szklanka koktajlu jogurtowo- jagodowego (0,5 szklanki jagód).
- 2 łyżeczki otrębów pszennych.
Kolacja (387 kcal)
- Sałatka z kapusty pekińskiej - 5 liści, pomidor, kukurydza z puszki (2 łyżki), pieczony schab (cienki plaster) i sos vinegrette (łyżka) oraz grzanka z połówki grahamki.
- Zielona herbata bez cukru.
ZESTAW II
DZIEŃ 1 (1 807 kcal)
I śniadanie (371 kcal)
- Kromka pumpernikla posmarowana margaryną z twarożkiem z ćwiartką kostki chudego sera i 2 łyżek jogurtu naturalnego. - 5 rzodkiewek i 2 łyżeczki szczypiorku.
- Herbata bez cukru.
II śniadanie (302 kcal)
- Szklanka jogurtu naturalnego.
- 2 łyżki płatków owsianych.
- 2 łyżeczki otrębów pszennych.
- 2 suszone śliwki.
Obiad (599 kcal)
- Kasza gryczana (4 łyżki suchej).
- Bitka wołowa.
- Buraczki niezasmażane 3-4 łyżki.
- Niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny.
Podwieczorek (202 kcal)
- Połówka grahamki posmarowana cienko miodem.
- Mandarynka.
- Szklanka maślanki.
Kolacja (332 kcal)
- 2 pomidory faszerowane 3 łyżkami dzikiego ryżu z posiekaną natką i 2 łyżkami oliwy.
- Szklanka soku wielowarzywnego.
DZIEŃ 2 (1 840 kcal)
I śniadanie (386 kcal)
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego posmarowane cienko margaryną, posypane szczypiorkiem (2 łyżeczki).
- Jajko na miękko.
- Sałatka z połówki czerwonej papryki i ogórka kiszonego.
- Zielona herbata bez cukru.
II śniadanie (200 kcal)
- Szklanka mleka bdquo;dwuprocentowego”.
- 3 łyżki musli z suszonymi owocami.
Obiad (616 kcal)
- 3 gotowane ziemniaki posypane koperkiem (2 łyżeczki).
- Filet z pstrąga (150 g) upieczony w folii.
- Szpinak blanszowany (200 g), podduszony na oliwie z oliwek (2 łyżeczki) z ząbkiem czosnku.
- Niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny.
Podwieczorek (201 kcal)
- Jogurt owocowy (małe opakowanie).
- 2 łyżeczki otrębów pszennych.
- Pomarańcza.
Kolacja (438 kcal)
- 6 pierogów z truskawkami i jogurtem naturalnym (2 łyżki).
- Słaby napar z czarnej herbaty bez cukru.
DZIEŃ 3 (1811 kcal)
I śniadanie (459 kcal)
- Duża grahamka posmarowana cienko miękką margaryną.
- 4 liście sałaty.
- 2 plastry szynki wieprzowej gotowanej.
- Gruszka.
- Słaby napar z czarnej herbaty bez cukru.
II śniadanie (287 kcal)
- 3 kromki chleba chrupkiego z 3 łyżeczkami dżemu truskawkowego niskosłodzonego.
- Szklanka kefiru (200 g).
- 2 łyżeczki pestek słonecznika.
Obiad (494 kcal)
- Krupnik bez zasmażki.
- Papryka faszerowana dzikim ryżem (3 łyżki) i mielonym mięsem drobiowym (120 g).
- Niegazowana woda mineralna z plasterkiem cytryny.
Podwieczorek (184 kcal)
- Szklanka koktajlu jogurtowo- jagodowego (0,5 szklanki jagód).
- 2 łyżeczki otrębów pszennych.
Kolacja (387 kca
- Sałatka z kapusty pekińskiej - 5 liści, pomidor, kukurydza z puszki (2 łyżki), pieczony schab (cienki plaster) i sos vinegrette (łyżka) oraz grzanka z połówki grahamki. - Zielona herbata bez cukru.
Rada dietetyka
Duża zawartość błonnika w diecie zwiększa zapotrzebowanie na płyny. Pij zatem więcej niż zwykle. Najlepsze będą: słabe herbaty oraz herbatki ziołowe bez cukru, niegazowana woda mineralna, soki warzywne niedosładzane.
Oto dwa zestawy dietetyczne. Pierwszy należy stosować, gdy zespół jelita drażliwego ma postać biegunkową. Drugi, gdy dominują zaparcia. Jadłospisy opracowali dla nas specjaliści z Europejskiego Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych w Warszawie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama
Reklama