Paznokcie mogą ostrzec cię przed niekorzystnymi procesami zachodzącymi w twoim organizmie, a z których nawet nie zdajesz sobie sprawy.
Bywa, że problemy z paznokciami są po prostu skutkiem nieodpowiedniego się z nimi obchodzenia. I tak na przykład rozdwajanie się paznokci to skutek często wilgotnych dłoni, regularnego nakładania i zmywania lakieru oraz nieprawidłowego nakładania sztucznych paznokci. Podobnie przebarwienia płytki to naturalna konsekwencja nieustannego stosowania takich specyfików, jak lakiery, zmywacze, utwardzacze itp. Bolesne wrastanie paznokci zazwyczaj spowodowane jest obcinaniem ich zbyt krótko i noszeniem niedopasowanego, zbyt ciasnego obuwia.
Aby pozostawić je w dobrym zdrowiu, unikaj też obgryzania płytek i niszczenia skórek. Jeśli dłonie są często narażone na działanie wody, pamiętaj o dokładnym wysuszeni dłoni i nałożeniu balsamu.
Nawilżanie paznocki? Jak najbardziej!
Szczególnie przy centralnym ogrzewaniu, klimatyzacji, korzystaniu z detergentów i częstym myciu dłoni konieczne staje się odpowiednie nawilżenie paznokci. Pij minimum osiem do dziesięciu szklanek wody dziennie - to ochroni cały organizm, także paznokcie przed wysychaniem. Chroń i pielęgnuj dłonie i paznokcie poprzez regularne stosowanie balsamu.
Jednak częste powody złej kondycji naszych "pazurów" to infekcje, rany, stany zapalne i i niedobór niezbędnych dla zdrowia składników - witamin i mikroelementów. Przyczyny problemów można zdiagnozować podczas zwykłego badania kontrolnego u lekarza specjalisty, czasem potrzebne jest badanie krwi czy samej płytki.
Substancje, które mogą wzmocnić strukturę paznokcia, to żelazo, wapń i biotyna. Potrzebne nie tylko twoim paznokciom, ale również całemu ciału substancje najlepiej uzupełnisz nie za pomocą tabletek i suplementów, a po prostu - zdrowej diety. Upewnij się, że twoja dieta jest bogata w żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Te niezbędne dla paznokci substancje obecne są w mleku, produktach mlecznych, płatkach zbożowych, ziarnach zbóż i ciemnozielonych warzywach, takich jak szpinak, brokuły i mięta.
Strukturę paznokcia wzmocnią witamina A i E oraz biotyna, czyli mało znana a niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszej skóry witamina H (zwana też koenzymem R). Jej niedobór może wystąpić po kuracji antybiotykowej - biotyna jest bowiem wytwarzana przez bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym. Witaminę A znajdziesz w zielonych, żółtych i pomarańczowych warzywach. W witaminę E bogate są orzechy i zielone liściaste warzywa. Biotynę znajdziesz w wątróbce, żółtkach jaj, migdałach i ziarnach soi.
Zła kondycja paznokci może wskazywać na inne problemy ze zdrowiem.
Co twoje paznokcie mówią o twoim zdrowiu?
- cienkie i blade - wskazują na niedobór wapnia
- cienkie, przebarwione - mogą oznaczać infekcję grzybiczną
- blade i wklęsłe mogą wskazywać na anemię
- żółte mogą być objawem żółtaczki
- duża ilość białych, poprzecznych prążków może wskazywać na problemy z nerkami
- paznokcie cukrzyków często są w większości białe, różowy jest tylko kraniec o szerokości 1-2 mm
- zgrubienia i wygięcia mogą wskazywać na dysfunkcje układu oddechowego