Dynia pieczona z boczkiem
6 kawałków dyni
6 plasterków wędzonego boczku
brązowy cukier trzcinowy
pieprz cayenne
łyżka oliwy
Ćwiartkę dyni oczyszczonej i obranej ze skórki pokrój w poprzek na plastry nie grubsze niż jeden centymetr. Każdy posyp brązowym cukrem i ostrym pieprzem cayenne. Każdy doprawiony kawałek dyni zawiń w plaster boczku i ułóż w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym oliwą. Aby boczek się nie rozwinął możesz nadziać owiniętą nim dynię na wykałaczkę lub obwiązać sznurkiem. Piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj gorące.
Dyniowa zupa mleczna z kluseczkami
O,5 litra mleka
150 gram dyni
2 żółtka
2 łyżki mąki
sól
cukier (ewentualnie)
Miąższ dyni zetrzyj na tarce. Do zupy możesz wykorzystać też nitkowate wnętrze dyni, trzeba je tylko oczyścić z pestek i posiekać. Dodaj dynię do mleka, dopraw szczyptą soli i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Gorącą zupę zmiksuj i ponownie przelej do garnka. Zmieszaj żółtka z mąką i odrobiną soli. Na gotującą się zupę kładź małe kawałki ciasta. Delikatnie zamieszaj, aby kluseczki się nie posklejały i gotuj jeszcze 2 minuty. Jeśli lubisz, dosłodź zupę i od razu podawaj.
Mus dyniowo-jabłkowy
1 kg dyni
1 kg jabłek (najlepiej antonówek)
skórka z 1 cytryny
łyżka soku z cytryny
¾ szklanki cukru
Oczyszczoną z pestek i obraną dynię pokrój w kostkę. Włóż do rondla, dodaj odrobinę wody aby dynia nie przywarła do dna i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż stanie się miękka (ok. 30 min). Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i duś podobnie jak dynię, jednak trzymaj je na ogniu krócej – ok. 10 min. Miękkie jabłka i dynie przetrzyj przez sito. Dodaj cukier, sok cytrynowy i skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny. Pamiętaj, aby zetrzeć jedynie zewnętrzną, żółtą część skórki. Ciepły mus jest gotowy do jedzenia. Możesz go również zachować na zimę - wystarczy, że przełożysz jeszcze gorący mus do wyparzonych wcześniej słoików (podane proporcje wystarczą na 4 małe słoiki). Pasteryzuj 15 min. w temperaturze ok. 90 st. C. Mus dyniowo-jabłkowy dobrze smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło, można dodawać go do naleśników, ciast i lodów.