Ile domów, tyle sposobów na wigilijny kompot z suszu. Ten tradycyjny przygotowuje się zwykle z suszonych jabłek, gruszek, śliwek (najlepiej polskich odmian) i moreli. Do kompotu doskonale nadają się suszone figi, jego smak świetnie podkreślą też suszone plasterki kwaśnej, aromatycznej pigwy.
Przygotowania kompotu najlepiej zacznij dzień przed wigilią. Wieczorem zalej owoce lekko ciepłą, przegotowaną wodą. W wigilijny poranek zagotuj, doprawiając według uznania cukrem i sokiem z cytryny, i odstaw do ostygnięcia. Jeśli lubisz korzenne aromaty, dodaj podczas gotowania kawałek kory cynamonu i kilka goździków. Do gorącego jeszcze kompotu możesz też wrzucić pokrojone plastry cytryny lub pomarańczy.
Kompot z suszu o niekoniecznie kojarzącym się z wigilią smaku przygotujesz z suszonych jabłek, moreli i bananów. W tym przypadku również namocz owoce wcześniej, a po zagotowaniu dopraw cytryną.
Jest jeszcze inny sposób na przygotowanie kompotu. Namoczone owoce odcedź, a zlaną wodę zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Wrzącym syropem zalej owoce i odstaw do ostygnięcia. Wykorzystując tę metodę, pamiętaj, aby moczyć owoce nieco dłużej (nawet do 20 godzin).
Kompot można podawać w salaterkach razem z owocami, lub sam bez owoców w dzbanku. Aby był klarowny, wystarczy go przecedzić przez gazę.