Kurczak w piernikowej panierce
filety z kurczaka
pierniki (zwykłe, nielukrowane, lekko podsuszone)
maślanka
sól, pieprz cayenne
Filety podziel na dowolnie duże części. Posól i włóż do miseczki z maślanką. Odstaw do lodówki na godzinę - dzięki maślance mięso będzie delikatniejsze. Lekko podsuszone pierniki zetrzyj na drobnej tarce i dopraw ostrym pieprzem cayenne. Filety mokre od maślanki obtocz dokładnie w tartym pierniku i smaż na gorącym tłuszczu. Podawaj z sałatkami z dodatkiem suszonych owoców, np. śliwek albo moreli.
Ciasto z piernikowym nadzieniem
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
Składniki mokre:
pół szklanki mleka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1 jajko
Nadzienie:
4 pierniczki
80 gram suszonych śliwek
50 gram migdałów
kieliszek (50 ml) miodu pitnego (ewentualnie zwykły miód rozcieńczony odrobiną wody)
Wlej ciasto do wysmarowanych tłuszczem keksówek i obficie posyp piernikowym nadzieniem, możesz ewentualnie wmieszać je lekko w ciasto. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 175 st. Gotowe ciasto udekoruj w dowolny sposób - posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą.
Jeśli zostanie ci trochę piernikowo-bakaliowej mieszanki, wykorzystaj ją do przygotowania sycącej, zdrowej przekąski: wystarczy zmieszać ją z naturalnym jogurtem.