Kiedy i jak działać?
O ile gorączka nie jest zbyt wyczerpująca, czyli nie trwa zbyt długo, nie przekracza 39,5 st. C i nie powoduje powikłań (np. dreszcze i drgawki), nie należy z nią walczyć. Podwyższona temperatura pomaga bowiem zwalczyć wirusy i bakterie. Powoduje też przyspieszone bicie serca i szybsze krążenie. To z kolei ułatwia wędrówkę ciał obronnych. Aby prawidłowo ocenić sytuację, temperaturę trzeba zmierzyć rano (ok. godz. 7) i wieczorem (ok. 18). Jeśli gorączka będzie się utrzymywała lub rosła, możesz sięgnąć po leki, np. apap czy aspirynę. Po godzinie zmierz ponownie temperaturę, potem zrób to po 3-4 godzinach.

Dieta podczas gorączki
Nie wmuszaj w siebie jedzenia. Utrata apetytu wynika stąd, że twój organizm skupia się na walce z chorobą. Zmuszanie go do przetwarzania, zwłaszcza ciężkostrawnych, pokarmów utrudni to zadanie. Jeśli jednak zgłodniejesz, zjedz coś lekkostrawnego, np. gotowaną marchewkę z masłem, rosół czy sucharki.

KIEDY ZACZYNA SIĘ PROBLEM

40°C Alarm
Jeżeli gorączka dochodzi do 40 stopni i nie spada przez 3-4 dni lub spada tylko pod wpływem leków, skontaktuj się z lekarzem. Uwaga! W przypadku niemowląt, bardzo małych dzieci i osób starszych (zwłaszcza chorych na serce) nie czekaj, tylko od razu skontaktuj się z lekarzem. Jeśli temperatura się utrzymuje, poszukaj przyczyny. Gorączka sygnalizuje chorobę. Najczęściej towarzyszy infekcjom wirusowym lub bakteryjnym (przeziębienie, grypa, zapalenie migdałków, choroby zakaźne - np. odra), problemom żołądkowym (wymioty, biegunka), reakcjom alergicznym, poparzeniom i chorobom układu odpornościowego.

38°C Gorączka
Temperatura powyżej 37,8 stopnia to już gorączka. Wynik mierzenia zależy jednak od tego, gdzie temperaturę mierzymy. U małych dzieci i niemowląt temperaturę mierzy się w odbytnicy. Wynik widać już po 1-2 minutach. Jeśli trzymasz termometr pod pachą lub w pachwinie, wynik będzie niższy. W tym wypadku o gorączce mówimy wtedy, gdy rtęć przekroczy 37,5 stopnia.

37°C Stan podgorączkowy
Jeśli słupek rtęci pokaże od 37 do 37,5 stopni - masz stan podgorączkowy. To sygnał, że twój układ odpornościowy wykrył intruza (np. wirusa) i zaczyna z nim walczyć.

36,6°C Norma
Temperatura uważana za normalną. Nie należy jednak wpadać w panikę, jeśli termometr pokaże parę kresek więcej. Różnice mogą wynikać
z indywidualnych skłonności organizmu (dzieci mają wyższą temperaturę niż dorośli), uzależnione są od pory dnia (wieczorem temperatura jest najwyższa) lub od temperatury tego, co niedawno zjadłeś, a także zbyt ciepłego ubrania. Nagły wzrost zdarza się też pod wpływem silnych emocji (np. złości lub stresu) oraz wysiłku (dźwiganie, bieganie).

36°C Osłabienie
Może być spowodowane dużym wysiłkiem albo wyczerpaniem po chorobie. Postaraj się wzmocnić organizm - bierz witaminy, pij soki owocowe, jedz miód.