Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami
4 duże ziemniaki
mała cebula
ok. 10 marynowanych grzybów leśnych
2 jajka
pół kwaśnego jabłka, najlepiej antonówki
szczypior
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ziemniaki ugotuj w łupinkach, ostudź, obierz i pokrój na kawałki. Pokrój jajko ugotowane na twardo i obrane jabłko. Pokrojoną cienko cebulę zanurz na kilka sekund we wrzątku na sitku. Grzybki dokładnie odcedź z zalewy i wymieszaj z resztą składników. Przygotuj sos, mieszając majonez ze śmietaną i doprawiając odrobiną soli. Polej sosem sałatkę, posyp posiekanym drobno szczypiorkiem, grubo mielonym pieprzem i gotowe.
Sałata z grzybkami, winnym sosem i różowym pieprzem
miska liści ulubionych gatunków sałat (np. roszponki, lodowej i radiccio)
mały słoik marynowanych podgrzybków lub borowików
3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego wytrawnego wina,
sól, cukier, różowy pieprz
Liście sałaty porwij i wymieszaj. Dodaj odcedzone grzyby. Z oliwy, wina i przypraw (nie żałuj różowego pieprzu) przygotuj sos vinegrait. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki i polej różowym sosem sałatkę. Podawaj z grzankami lub jako dodatek do mięs.