Inne

Sałatka ziemniaczana z marynowanymi grzybami

4 duże ziemniaki

mała cebula

Reklama

ok. 10 marynowanych grzybów leśnych

Reklama

2 jajka

pół kwaśnego jabłka, najlepiej antonówki

szczypior

2 łyżki śmietany

2 łyżki majonezu

sól, pieprz

Ziemniaki ugotuj w łupinkach, ostudź, obierz i pokrój na kawałki. Pokrój jajko ugotowane na twardo i obrane jabłko. Pokrojoną cienko cebulę zanurz na kilka sekund we wrzątku na sitku. Grzybki dokładnie odcedź z zalewy i wymieszaj z resztą składników. Przygotuj sos, mieszając majonez ze śmietaną i doprawiając odrobiną soli. Polej sosem sałatkę, posyp posiekanym drobno szczypiorkiem, grubo mielonym pieprzem i gotowe.

Sałata z grzybkami, winnym sosem i różowym pieprzem

miska liści ulubionych gatunków sałat (np. roszponki, lodowej i radiccio)

mały słoik marynowanych podgrzybków lub borowików

Reklama

3 łyżki dobrej oliwy z oliwek

2 łyżki czerwonego wytrawnego wina,

sól, cukier, różowy pieprz

Liście sałaty porwij i wymieszaj. Dodaj odcedzone grzyby. Z oliwy, wina i przypraw (nie żałuj różowego pieprzu) przygotuj sos vinegrait. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki i polej różowym sosem sałatkę. Podawaj z grzankami lub jako dodatek do mięs.