Porcja: ok. 320 kcal
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 45 minut
Składniki:
- cukinia,
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- cebula
- jajko
Dodatki:
- 3 łyżki tartej bułki,
- 5 łyżek marynowanych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- mała papryczka chili,
- zioła prowansalskie,
- sok z cytryny,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić ukośnie na plastry grubości ok. 4 cm. Z plastrów cukinii łyżeczką wybrać miąższ z pestkami. Plastry cukinii skropić w środku sokiem z cytryny. Mielone mięso wymieszać z posiekaną cebulą, pokrojonymi oliwkami, jajkiem i tartą bułką. Doprawić czosnkiem, posiekanym chili, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Nadzieniem napełnić plastry cukinii i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec mniej więcej 30 minut.