Porcja: ok. 320 kcal
Przepis na 4 porcje
Przygotowanie: ok. 45 minut

Składniki:

  • cukinia,
  • 40 dag mielonego mięsa z indyka
  • cebula
  • jajko


Dodatki:

Reklama
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 5 łyżek marynowanych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała papryczka chili,
  • zioła prowansalskie,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić ukośnie na plastry grubości ok. 4 cm. Z plastrów cukinii łyżeczką wybrać miąższ z pestkami. Plastry cukinii skropić w środku sokiem z cytryny. Mielone mięso wymieszać z posiekaną cebulą, pokrojonymi oliwkami, jajkiem i tartą bułką. Doprawić czosnkiem, posiekanym chili, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Nadzieniem napełnić plastry cukinii i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec mniej więcej 30 minut.