Przepis na 6 porcji
Przygotowanie: 75 minut
Porcja: ok. 600 kcal
Składniki:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 3 jajka
- 50 dag ziemniaków
- cebula
- 20 dag rokpola
- 200 ml śmietany 12-proc.
- mały słoik suszonych pomidorów w oleju
Dodatki:
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek,
- bazylia,
- majeranek,
- tymianek,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę posiekać z masłem. Wbić jajko, dodać 2-3 łyżki śmietany oraz szczyptę soli. Składniki zarobić nożem i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i chłodzić 30 minut. Ziemniaki ugotować na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać z osączonymi oliwkami. Rokpol pokroić w plasterki. Połówki suszonych pomidorów osączyć z zalewy. Dno i boki tortownicy wylepić ciastem. Układać warstwy ziemniaków, przekładając je rokpolem i suszonymi pomidorami. Każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami, ziołami i pieprzem. Śmietanę roztrzepać z jajkami, zalać wierzch tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut.