Przepis na 6 porcji

Przygotowanie: ok. 75 minut, 50 dag podgrzybków, 20 dag makaronu (wstążki), cebula, kawałek selera korzeniowego, 2 marchewki, pietruszka, 1,5 l bulionu warzywnego, 3 łyżki masła

Dodatki: 1-2 suszone grzyby, 2-3 łyżki kremówki, sok z cytryny, listek laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, tymianek, sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone grzyby, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Przykryć, dusić razem ok. 15 min. Wlać gorący bulion, dodać obrane i pokrojone na kawałki warzywa korzeniowe i suszone grzyby namoczone uprzednio w niewielkiej ilości wody. Zupę gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, śmietaną i sokiem cytrynowym. Do talerzy włożyć ugotowany oddzielnie makaron, zalać gorącą zupą, posypać tymiankiem i podawać.

Reklama

Porcja: ok. 320 kcal