Knedliki z polędwicą
1. Polędwicę wołową (ok. 1 kg) obsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do brytfanki z dwiema pokrojonymi cebulami. Podlać szklanką czerwonego wina i piec do miękkości przez 50 minut.
2. W tym czasie 6 czerstwych kajzerek pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, wymieszać z 2 łyżkami posiekanej natki.
Podsmażone grzanki z bułki ostudzić. Pół szklanki mleka roztrzepać z 3 żółtkami, zalać grzanki. Dodać 10 dag przesianej przez sitko mąki. Doprawić do smaku mieloną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
3. Z masy uformować wałek, zawinąć w lnianą ściereczkę, mocno zaciskając brzegi. Włożyć do wrzącej wody, gotować na wolnym ogniu 30 minut. Zahartować zimną wodą, odwinąć i pokroić w plastry. Knedliki podawać z polędwicą oraz sosem z pieczenia przetartym przez sitko i doprawionym kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, mieloną papryką, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.